Manik Mukherjee.
foto Manifest

Kameraden en vrienden van de NCPN,

Hieronder doe ik kort verslag van de hulp- en herstellingsacties die het SUCI tot dusver ondernomen heeft.

Na de rampzalige zeebeving die zo veel dodelijke slachtoffers ten gevolge had en die rampzalig uitpakte voor de broodwinning van de Indiase bevolking - vooral in de deelstaten Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Kerala, Pondicherry en op de eilanden van Andaman en Niccobar - wordt het grootste gevaar voor de overlevenden niet alleen veroorzaakt door de verspreiding van infecties en het uitbreken van besmettelijke ziekten als gevolg van besmetting met vervuild water en de in ontbinding verkerende lichamen die het terugtrekkende water achtergelaten heeft, maar ook door de schrijnende ongevoeligheid, het gebrek aan daadkracht en de hersen- en harteloze houding van de onmenselijke bourgeois-regering die krokodillentranen huilt om de slachtoffers en spreekt van een spoedige wederopbouw. Achter deze schijn van hulpvaardigheid verbergt zich echter het waarachtige doel van de regering, namelijk een nog grotere uitbuiting van de bevolking. Dit blijkt overduidelijk door het uitblijven van werkelijke inspanningen van de kant van de bourgeois-regering. Ze zouden zich in de wandelgangen van het politieke machtscentrum bezig moeten houden met de vraag hoe zo snel mogelijk adequate hulpverlening geboden kan worden aan de getroffen bevolking, maar in plaats daarvan verdoen ze hun tijd. Met hun aangeboren kalmte haasten ze zich alleen maar om hun rol en hun politieke invloed te vergroten.

Onze partij, het SUCI heeft zich al vanaf de eerste dag van de ramp gericht op het verzamelen en uitdelen van hulpgoederen, het opzetten van medische hulpposten en het bijstaan van de duizenden die hun huizen, familieleden en al hun bezittingen verloren hebben.

Tamil Nadu en Pondicherry

Om te beginnen stuurde het Organisatiecomité Tamil Nadu van het SUCI drie verkennende teams naar verschillende delen van de deelstaat om de mate van de verwoesting vast te stellen. Aan de hand van hun bevindingen werden er hulpteams gestuurd naar de zwaarst getroffen gebieden. Sinds 8 januari is er een medische hulppost in Porto Nova-Paringipettai waar drie artsen samenwerken met twintig tot veertig vrijwilligers. Ook in Chinnur is een hulppost ingericht met een arts en een groot aantal vrijwilligers. Onze vrijwilligers leiden ook een mobiel team vanuit Tirumalaivasal, halverwege Paringipettai en Nagapattinam, het zwaarst getroffen gebied, met behulp van een vrachtwagen die hen aangeboden is door mensen van Sarvodaya (een grote volksbeweging gericht op ontwikkeling en ondersteuning van de armste mensen) uit Cuddalore. Op 12 januari werd er door zes artsen en een groot aantal studenten geneeskunde van de medische afdeling van het SUCI een medische hulppost geopend in Paringipettai in het district Pondicherry. Nog een team van vier artsen en een verpleegkundige is van Calcutta naar Tamil Nadu gestuurd. Ook in Chinnur is een hulppost ingericht en sinds 13 januari werkt een medisch team uit Calcutta in Nagapattinam. Een ander team arriveerde in de ochtend van de dertiende in Pondicherry en begon meteen met het werk. Een team van zestien mensen met medische uitrustingen en mogelijkheden om bloed te testen arriveerde uit Delhi in het rampgebied en is nu werkzaam in de bovenstaande kampen. Een team van drie mensen uit Gujarat kwam op 13 januari aan in Chennai, de hoodstad van Tamil Nadu en haastte zich verder naar Paringipettai. Dit team houdt zich ook bezig met het documenteren van de ravage die de tsunami aangericht heeft. Artsen uit de deelstaten Madhya Pradesh, Rajasthan, Karnataka en Kerala zijn ook snel vertrokken naar Tamil Nadu en geven leiding aan een medische hulppost in Pudhukuppam sinds 8 januari.

Kerala

In Kerala haastten de reddingswerkers van het SUCI zich al in de loop van 26 december, de dag van de ramp, naar de zwaar getroffen kustgebieden van de districten Alleppy en Quilon. Samen met de door paniek bevangen bevolking voerden ze reddingsacties uit. Vanaf 27 december vond er meer georganiseerde hulp plaats d.m.v. geld, materiaal en medicijnen die door onze partij bijeengebracht waren. Medische hulpposten werden opgezet in onder meer Karunagapally, Pullukulagara, Valiyazhikkal en Perupally. Vrijwilligers van All India Mahila Sanskritik Sangathana, de vrouwenbond van het SUCI droegen ook bij aan de hulpacties. Vrijwilligers van de partij proberen de zorgen van de kinderen te verlichten. Ze houden hen bezig met muziek, verschillende culturele programma's, groepsactiviteiten, enz. en proberen hen weer een normaal leven te laten leiden. Daarnaast heeft het Staatscomité van Kerala van het SUCI een groep artsen, verpleegkundig personeel en vrijwilligers met bijeengebrachte medicijnen naar Tamil Nadu gestuurd voor hulpacties.

Andaman- en Nicobareilanden

Een team vrijwilligers van de medische en wetenschappelijke afdelingen van het SUCI bereikte op 15 januari de Andamaneilanden die in een maanlandschap veranderd zijn. Er werd begonnen met hulpoperaties in Choul Dari, Vathu Basti, School Line, Loknath Pahar, Badmas Pahar, Lal Pahar en ook in Hasmatabad dat vlakbij de kust ligt. Vanuit het eiland Car Nicobar, Hut Bay, Cape Indira Point (het uiterste zuiden) Hope Town, Bamboo Flat en andere plaatsen komen angstige mensen die hun dierbaren en hun bezittingen verloren hebben naar de hulpposten. Artsen die verbonden zijn aan staats- en privéziekenhuizen, apothekers en andere medisch onderlegden helpen met medicijnen en geld. Ook wetenschappers, studenten, andere deskundigen, de Port Blair Bengali Club en de Banabikash Employees Association zijn te hulp geschoten.

De reddingswerken zijn nog steeds in volle gang.

Met revolutionaire groeten,

Manik Mukherjee, SUCI

vertaling Frans Willems.