Memorandum van het SUCI aan de regering van Tamil Nadu


SUCI is ook in strijd met eigen (deel)regering tegen prijsstijgingen, liberalisering en kapitalistische globalisering. Hier 3,5 km lange demonstratie van 100.000 SUCI-leden.  


Tweede van links: Manik Mukherjee
foto SUCI 


Krishna Chakraborti
foto Manifest 

Redactie buitenland

Memorandum door Krishna Chakraborti, lid van het Centraal Comité Tamil Nadu van het Socialist Unity Centre of India (SUCI), gericht aan de premier van Tamil Nadu Jaya Lalitha, waarin de totale mobilisatie en alle inspanningen van het overheidsapparaat geëist wordt voor een effectieve hulpverlening, voor medische hulp, het voorkomen van epidemische ziektes en voor een volledige wederopbouw van het bestaan van de families van de slachtoffers en de overlevenden na de verwoestingen van de tsunami.

Na de ongeziene verwoestingen die de dodelijke tsunami aangericht heeft op 26 december 2004 roept het Centraal Comité van het SUCI alle partijgeledingen in alle staten op om op alle mogelijke manieren in actie te komen na deze nationale ramp. Net zoals zij deden bij voorafgaande gebeurtenissen, in het bijzonder na de aardbevingen in Maharashtra en Gujarat en de cycloon in Orissa.

Het Organisatiecomité Tamil Nadu is onmiddellijk begonnen met het inzamelen van geld en hulpgoederen en de afgelopen week zijn er verkenningsteams naar de zwaarst getroffen gebieden - Cuddalore, Nagapattinam, Kanyakumari en Pondicherry - gestuurd om de mate van de verwoestingen vast te stellen en om na te gaan hoeveel hulp er nodig is.

De bevindingen van onze verkenningsteams brachten de schokkende en onvoorstelbare omvang van de ramp aan het licht: het grote verlies aan mensenlevens, de verwoestingen, het verdwijnen van de bestaansmiddelen van de arme bevolking aan de kust, van de vissers die de voornaamste slachtoffers van de tsunami waren, maar ook van vele anderen.

Wij zijn bang dat de omvang van deze tragedie onderschat wordt en maken ons zorgen of de hulp die de nationale regering en die van Tamil Nadu toegezegd hebben de getroffenen wel bereikt. Ook hebben wij onze bedenkingen bij de inspanningen die gedaan worden om de moeilijke taak van het tellen van de doden en vermisten te verrichten.

Wij zijn van mening dat er meer inspanningen van de kant van de regering, van de politie, van de gezondheidsdiensten en andere hulpdiensten nodig zijn zodat de duizenden mensen die alles verloren hebben voorzien kunnen worden van basisbehoeften zoals water, voedsel, medische voorzieningen en geestelijke bijstand. Hun bestaansmiddelen moeten weer opgebouwd worden en de kinderen moeten weer terug naar school kunnen. Nog dringender is de noodzaak aan hulpteams voor de bestrijding van de zeer gevaarlijke vervuiling van het leefmilieu die veroorzaakt wordt door de dode lichamen en het rottende afval. Hierdoor dreigt het uitbreken van ziektes die de ellende van de slachtoffers nog groter zou maken en de prijs aan mensenlevens zou kunnen verhogen.

We hopen ook dat u de belangrijke rol die veel organisaties spelen in de hulpverlening onderkent en dat u inziet dat deze de inspanningen van de regering aanvult. De regering zou een mechanisme dat alle vrijwillig aangeboden bijdragen coördineert moeten ontwikkelen, zodat de royaal aangeboden hulp van mensen uit de deelstaat, uit de rest van het land en uit het buitenland daadwerkelijk bij de getroffenen terechtkomt. Wel moet ingezien worden dat de rol van de vele organisaties die van de regering moet aanvullen. De taak van de overheid om hulp te bieden en om te zorgen voor de economische wederopbouw wordt niet overgenomen. Ook moeten de autoriteitenaandacht schenken aan het intense trauma dat de slachtoffers hebben opgelopen en moet er actie ondernomen worden om hen over de schok heen te helpen.

We zijn van mening dat een sneller en meer verantwoordelijk optreden van de nationale regering duizenden sterfgevallen had kunnen voorkomen. Ook zijn we bijzonder teleurgesteld dat de regering nu nog alle mogelijke middelen en met name het leger op oorlogssterkte moet mobiliseren om de bevolking te hulp te komen zodat ze zo snel mogelijk hun eigen leven weer kunnen leiden. Wij vinden dat voor u een cruciale rol is weggelegd en dat u de situatie dient aan te pakken als was het een oorlogssituatie.

De acties die de regering onderneemt met betrekking tot de opvang van de weeskinderen waarderen wij zeer. Toch baren verslagen over bepaalde gewetenloze elementen die zich bezig houden met de handel in deze ongelukkige kinderen ons grote zorgen. Wij verzoeken u een onderzoek in te stellen naar de waarheidsgetrouwheid van deze verslagen en om, indien ze op waarheid berusten, stappen te ondernemen om een eind te maken aan deze afschuwelijke praktijken en de schuldigen streng te straffen.

Wij vertrouwen erop dat u voldoende aandacht schenkt aan dit memorandum,

Dank u,

Krishna Chakraborti, lid van het Centraal Comité van het SUCI, Tamil Nadu, 24 januari 2005, vertaling Frans Willems.