Fransen voor behoud koopkracht en 35-urige werkweek

Nee tegen de Europese grondwet


 

Redactie buitenland

Ook al zat het niet in het programma van de betogingen, toch vond het 'Nee tegen de Europese grondwet' zijn weg in de Franse demonstraties. "Ze moeten Europa niet loskoppelen van onze 35-urige werkweek. De logica van onze regering is dezelfde als die van de Europese grondwet," legt een van de betogers uit. En inderdaad, in alle landen van de Europese Unie vallen de ondernemers op een arrogante manier de wekelijkse arbeidsduur aan. De Duitse bedrijven (en hun filialen) hebben van de terugkeer naar de 40-urige werkweek zonder loonsverhoging hun stokpaardje gemaakt. De ondernemers en hun zetbazen in de verschillende regeringen roepen in alle Europese landen op om langer te werken, nota bene vanwege de onderlinge concurrentie. Die kan op zo'n manier heel lang een rol blijven spelen. Uiteindelijk gaat het allemaal om de winsten van hun aandeelhouders, niet om de banen en het welzijn van hun werknemers. Daarom hebben in talrijke Europese landen groepen, vakbonden en partijen aangekondigd dat ze op 19 maart massaal naar de manifestatie van de Europese Confederatie van Vakbonden in Brussel zullen komen. Foto: Op zaterdag 5 februari betoogden een half miljoen manifestanten in 120 steden in Frankrijk. Werknemers uit de private en publieke sector trokken samen op ter verdediging van de 35-urige werkweek en hun koopkracht. Wordt vervolgd op Europese schaal op 19 maart in Brussel. (Foto www.phototheque.org, Patrice Leclerc)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019