De Identiteit van een Congres


Grote Griekse delegatie tijdens anti-NAVO demonstratie in Istanbul eind juni 2004. (Foto Manifest)  


Beelden van het 17de Congres van de KKE van 9-12 februari 2005 met de slogan: 'Een sterke KKE, voor het volk, voor de volksbeweging, voor het socialisme.' (Foto KKE)  


 


 


 

Anna Ioannatou

Cijfers zijn misschien niet het aantrekkelijkste leesmateriaal maar wel vaak nodig om een beeld van een situatie of een gebeuren te krijgen. Daarmee is uiteraard nog niet alles gezegd, want voor we echt begrijpen wat die cijfers dan wel betekenen om conclusies te kunnen trekken, moeten we er dieper op ingaan en gaan interpreteren.

Als het gaat om de identiteit van een congres van een Europese communistische partij anno 2005 kunnen cijfers een ongewoon beeld opleveren. Daarom willen wij de lezers van Manifest deze gegevens niet onthouden.

De Communistische Partij van Griekenland, KKE, (3 afgevaardigden in het Europese Parlement en 12 in het nationale Parlement) hield op 9-12 februari haar 17de Congres.

De leeftijd van de ruim 600 afgevaardigden gaf het volgende beeld te zien:


De oudste afgevaardigde was 85 en de jongste 22.

Hoe lang waren ze al lid van de Partij?


De oudste was al 68 jaar lid en de jongste twee jaar.

Vakbondsprofiel

Sociale samenstelling

Opleiding

Van de afgevaardigden was 82% man en 18% vrouw, maar als secretaris-generaal is weer wel een vrouw verkozen, Aleka Papariga, wiens competente leiderschap algemeen erkend wordt. Uit de inhoud van de debatten bleek dat de KKE verre van een monolithisch blok is, maar een gezond levend organisme dat zijn reilen en zeilen niet onder stoelen of banken steekt en via openbare discussiepagina's in de krant 'Rizospastis' eenieder de kans heeft geboden zijn mening te uiten.