Lubbers door VS gedwongen om af te treden bij VN


 

Redactioneel

Na voortdurende druk door de VS is Ruud Lubbers gedwongen om af te treden als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. De ex CDA-premier was voor de VS nooit een geschikte kandidaat.

Lubbers, die vier jaar geleden aantrad bij de vluchtelingenorganisatie Unhcr, was al enige tijd in opspraak door de voortdurende aanvallen op zijn gedrag. Wat daar ook van waar is, het is niet de hoofdreden. Seksuele uitspattingen worden in burgerlijke kringen alleen gebruikt om tegenstanders politiek uit te schakelen. Bovendien passen dit soort tactieken helemaal in het patroon van de Republikeinse heersers in de VS.

Reactie Annan

De voortdurende controversen over de beschuldigingen van seksuele intimidatie hebben de positie van Lubbers onmogelijk gemaakt, constateert Annan in een reactie. Het is duidelijk dat Annan tot het uiterste is gegaan om Lubbers te verdedigen. De aanvallen op Lubbers passen in het kader van de pogingen van de VS om de VN nog meer dan nu te beteugelen en tot een willoos instrument te maken dat de VS-politiek steunt. Lubbers was nog teveel een Europees politicus en moest het veld ruimen. Eenzelfde soort verhaal vertelt ook Balkenende: "de kwestie van de seksuele intimidatie van een VN-medewerkster is juridisch afgedaan, maar nu weer opgerakeld." Met andere woorden, hier wordt een politiek spelletje gespeeld. Zou het toeval zijn dat Lubbers zich heeft uitgesproken tegen de bezetting van Irak? Gaan de 'Atlantici' op zoek naar een nieuwe lakei, van het type De Hoop Scheffer?