Onjuist persbericht over CVS-advies

In een persbericht van 14 februari 2005 meldt de AVRO dat de Gezondheidsraad zijn "erkenning van de ziekte chronisch vermoeidheidssyndroom" alsnog intrekt. Deze conclusie is onjuist.

Op grond van een interview van de AVRO met de algemeen secretaris van de Gezondheidsraad voor de rubriek '1opdeMiddag' trekt de AVRO, blijkens een door deze omroeporganisatie uitgegeven persbericht, de onjuiste conclusie dat de raad de minister van VWS zou hebben geadviseerd het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) officieel te erkennen als ziekte, en dat advies nu intrekt. De Gezondheidsraad wijst deze conclusie met kracht van de hand.

De Gezondheidsraadcommissie die het rapport opstelde meldt: "De grens tussen gewone moeheid en de abnormale moeheid bij CVS is niet scherp. In de klinische praktijk worden echter duidelijke, kwalitatieve verschillen tussen beide toestanden gezien en dat is ook wat patiƫnten ervaren. De commissie acht het voor de praktijk nuttig om CVS als een eigenstandige aandoening te beschouwen". De commissie geeft ook criteria aan waarmee deze aandoening is af te grenzen van een aantal andere, min of meer verwante syndromen. Zo'n casusdefinitie is van belang voor verdere begeleiding en behandeling van patiƫnten, en wetenschappelijk onderzoek. De Gezondheidsraad sluit voor deze definitie aan bij de internationale definitie van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Of CVS een aandoening is die in het kader van wetgeving erkend moet worden vraagt een besluit door de politiek. De Gezondheidsraad, als wetenschappelijk adviesorgaan van regering en parlement, heeft daarin geen taak.

Voor eventuele verder informatie: dr M van Leeuwen, tel 070340 6170.

bron: Gezondheidsraad
datum : 14 februari 2005
url: http://www.gr.nl/pdf/persberichtCVS2.pdf