Milosevic wist niets van drama Srebrenica


Milosevic veel populairder dan bij begin proces. (AFP-Paul Vreeker)  

Een enkele nieuwsgroep bericht er nog over, maar het staande beleid van de 'vrije' pers in Nederland is toch overwegend: doodzwijgen. Toch gaat het schijntribunaal tegen Milosevic gewoon door. Nu de ex-president zijn getuigen oproept is de belangstelling echter grotendeels verdwenen. Toch druppelt er nog nieuws door.

Allereerst valt op dat de 'rechters' en de openbare aanklager voortdurend bezig zijn om de verdediging van Milosevic te saboteren en te torpederen. Zij gingen zelfs zover om het toch al uiterst magere aantal dagen (150, waarvan er nu 34 zijn gebruikt) voor de verdediging nog ter discussie te stellen. Aanklager Nice noemde het optreden van Milosevic "een belediging voor het hof." Hij eiste een beperking van de tijd die Milosevic aan zijn verdediging mag besteden. Rechter Robinson kondigde daarop een tijdregel aan die binnenkort van kracht zal worden. Dit was de reactie op protesten van Milosevic tegen het niet aanvaarden van rapporten inzake Kosovo als bewijsmateriaal. Ook werd gesuggereerd dat delen van het bewijs niet zullen worden gebruikt, zogenaamd omdat Milosevic "leidende vragen" zou stellen.

Milosevic veel populairder dan bij begin proces

Zou het onwaardige optreden van deze lieden ermee te maken hebben dat Slobodan Milosevic nu in Servië veel populairder is dan bij het begin van zijn proces voor het Joegoslavië-Tribunaal in februari 2002? Momenteel heeft meer dan eenderde van de ondervraagden (33,6 procent) een positieve mening over de ex-president. In april 2002 was dat nog maar 20,2 procent.

De onderzoekers verklaren dat door te wijzen op de teleurstelling over de opvolgers van de in oktober 2000 verdreven president van Joegoslavië. Ook zou een rol spelen dat het gedrag van Milosevic (63) voor het VN-hof in Den Haag wordt gezien als een verdediging van de nationale belangen.

Geen Servische verantwoordelijkheid

De Servische autoriteiten, inclusief president Milosevic, wisten niets van de aanval op Srebrenica door Bosnische Serviërs in juli 1995. Op basis van mediaberichten werd de zaak pas enkele dagen na de val van de stad (11 juli) besproken. Alle betrokkenen waren verbaasd en ontzet over de onverwachte actie. Dit heeft de oud-minister van Buitenlandse Zaken van Servië en Joegoslavië, Jovanovic, voor het Joegoslavië Tribunaal verklaard.

De getuige stelde de informatie eerst met een korrel zout te hebben genomen. Dit omdat de Bosnische Serviërs wel van meer zaken werden beschuldigd waarvan later bleek dat zij er niets mee te maken hadden. "Wij hadden geen controle over de situatie daar." De getuige liet weten de verantwoordelijke generaal, Ratko Mladic, niet te hebben gebeld om uit te zoeken wat er gebeurd was. "Ik had geen contact met hem." Servië had geen eigen militaire eenheden in de RS (Servische Republiek). Er waren ook geen andere middelen om de situatie zelf ter plekke te analyseren, gaf de oud-bewindsman aan. "Het was een ander land."

Bronnen: HC, 15, 17 en 18-2-2005.