`RUTTE OPRUTTE'


Maagdenhuis bezet.  

Studenten: meer acties op komst

Redactie binnenland

Tweehonderd studenten hebben op 28 februari het Maagdenhuis in Amsterdam bezet. De bezettingsactie werd gesteund door de studentenvakbond LSVb. De studenten beschouwen het beleid van Rutte als een verarming van het onderwijs. De landelijke studentenvakbond LSVb kondigt verdere acties aan tegen de plannen van staatssecretaris Rutte (Onderwijs) met het hoger onderwijs. "Die acties zullen niet fijn van aard zijn", zegt LSVb-voorzitter K. Toering. "Wij zijn uitgepraat met deze staatssecretaris."

De studenten zijn woedend dat Rutte zich maandagavond niet liet zien bij het Maagdenhuis. Volgens de LSVb gelastte de Amsterdamse burgemeester Cohen tot ontruiming nadat hem duidelijk werd dat Rutte niet kwam. Agenten hielden maandagavond 141 bezetters aan. De politie heeft dinsdag veertig studenten vrijgelaten. De studenten mochten na het vrijgeven van hun identiteit gaan. Zij kregen een boete van 75 euro voor huisvredebreuk. Opkomen voor je rechten gaat dus geld kosten.

Identificatieplicht in politiestaat Nederland Het OM heeft de politie de opdracht gegeven de identiteit vast te stellen van de mannen en vrouwen die weigeren hun naam te noemen. Als bekend is wie ze zijn, krijgen zij een boete van 125 euro. Zij worden behalve voor 'huisvredebreuk' ook beboet omdat ze de Wet op de identificatieplicht overschreden zouden hebben. Een Nederlandse politiestaat in wording. Dat is het ware gezicht van rechts Nederland niet dat van de clown Rutte, die het op de lollige toer probeert.

Steunverklaring activisten van de Maagdenhuisbezetting en de LSVb

De Communistische Jongeren Beweging (CJB) verklaart zich solidair met de bezettingsactie van maandag 28 februari en ondersteunt de initiatieven die een vervolg geven aan dit protest. De studenten die nog vastzitten moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.

Al veel te lang is het (hoger) onderwijs speelbal van politici, die allerminst het belang van studenten vertegenwoordigen. Wie heeft er nu belang bij korter, sneller en duurder studeren om zoveel mogelijk credits te halen? Krijgen we een systeem zoals in de Verenigde Staten, waarin studies van kwaliteit alleen voor rijken zijn weggelegd? Collegegelden verhogen en het schamele zakcentje aan studiefinanciering op hetzelfde peil houden is in strijd met het recht dat iedereen toegang moet hebben tot onderwijs. Deze huidige plannen moeten dan ook zo snel mogelijk van tafel.

Waar wordt gesproken over kenniseconomie ligt de nadruk meer op economie dan op kennis. Over zelfontplooiing hoor je al bijna helemaal niemand meer. Democratie en inspraak van zowel studenten als docenten zijn obstakels geworden voor het proces dat het onderwijs zoals wij dat kennen kaalplukt en er een instrument van maakt geheel afgestemd op de wensen en behoeften van bedrijven. Dit is niet alleen in Nederland, maar in de hele Europese Unie zichtbaar, omdat het deel uitmaakt van eenzelfde Europees knip- en snoeibeleid.

In andere landen zijn studenten ook in opstand gekomen, onlangs nog in Belgiƫ. Het is belangrijk de contacten op Europees niveau uit te breiden en ervaringen uit te wisselen met studenten die dezelfde strijd voeren. Het hardhandig ingrijpen van de ME en de reactie van staatssecretaris Rutte op de bezetting geven aan dat protesten tegen hervormingen of bezuinigingen in het onderwijs niet geduld worden. Des te meer is het van belang vast te houden aan actieplannen. Want: onderwijs is een recht, geen marktkoopwaar!

Met strijdbare groet, CJB, 2 maart 2005.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019