De vijf Cubanen genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede


 

Volksvertegenwoordigers, academici, advocaten, mensenrechtenorganisaties, vakbonden, ngo's... hebben de Vijf Cubanen die in de VS gevangen zitten, voorgedragen voor de Nobelprijs voor de vrede voor 2005. De Vijf hadden zich in de VS gevestigd en waren daar geïnfiltreerd in terroristische groepen die zich schuldig hebben gemaakt aan aanslagen tegen Cuba. Daarbij zijn de afgelopen 42 jaar 3.478 mensen gedood.

De Vijf zitten al sinds 1998 vast in Amerikaanse gevangenissen. Ze kregen straffen van 19 jaar tot twee keer levenslang. Voor de mensen die hun kandidatuur steunen, zijn de Vijf een voorbeeld van menselijkheid in de strijd tegen het terrorisme.

De wereldwijde erkenning is het resultaat van hun vreedzame en altruïstische strijd. De Amerikaanse politicoloog James Petras was de eerste die, in juni vorig jaar, de Vijf had voorgesteld voor de Nobelprijs voor de vrede. Ze willen daarmee "de aandacht vestigen op het nobel doel achter de activiteiten van Gerardo Hernández, Ramón Labañino, René González, Fernando González en Antonio Guerrero, namelijk de strijd tegen het terrorisme", verklaarde Petras.

Solidair, 16-3-2005

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019