Chileense communiste Gladys Marín overleden

Pinochet had 125 geheime bankrekeningen in VS De voormalige Chileense dictator Pinochet had 125 geheime bankrekeningen in de Verenigde Staten. Daarop parkeerde hij vanaf 1979 minstens dertien miljoen dollar. Pinochet blijkt ook over een langere periode geld, aandelen en obligaties in Amerika te hebben gehad dan was verondersteld. (HC, 16-03-2005)

Redactie buitenland

Gladys Marín, de leidster van de Chileense communistische partij die een symbool werd van de strijd tegen de militaire dictatuur van generaal Augusto Pinochet, is zondag aan kanker overleden. Zij was 63 jaar.

Marín was al drie opeenvolgende keren in het Chileense parlement gekozen toen Pinochet in 1973 zijn staatsgreep tegen de linkse president Salvador Allende pleegde. Zij dook onder en vroeg asiel aan bij de Nederlandse ambassade, waarna zij in ballingschap ging. Vanuit de ambassade zag zij haar man Jorge Muñoz voor het laatst. Hij werd enkele maanden later opgepakt, waarna hij nooit meer is gezien. Het echtpaar had twee kinderen. In 1998 spande Marín de eerste rechtszaak aan tegen Pinochet. Zij bleef tot het laatst een communiste van de oude stempel en gaf nooit steun aan de centrum-linkse regeringen die na het vertrek van Pinochet in 1990 aan de macht kwamen. Het van de dictatuur geërfde neoliberalisme was haar een gruwel. "Ik kan deze regeringen niet steunen zolang er in de straten van mijn land kinderen met honger lopen", zei zij eens.

Bronnen: Site Marín's partij PCCH: http://www.pcch.00politics.com en Chileense Indymedia: http://santiago.indymedia.org/news/2005/03/30023.php

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019