Venezuela veroordeelt handelwijze van de VS tegenover Cuba

Orlando Oramas Leon

Het is schandalig dat de VS naar Cuba wijzen met betrekking tot de mensenrechtenkwestie, zei de Venezolaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken, Maria Pilar Hernandez, die de afwijzing van haar land van een dergelijke handelwijze bekrachtigde.

In gesprek met Prensa Latina, op woensdag 16 maart, verklaarde Maria Pilar Hernandez dat het Caribische eiland heeft laten zien hoe waardigheid in de praktijk gebracht wordt, ondanks de bedreigingen en militaire, politieke en economische agressie waarmee ze worden geconfronteerd.

Pilar Hernandez, een populaire journaliste en politiek deskundige in Carácas, zei dat het Witte Huis pogingen deed om Havana te veroordelen in de VN-mensenrechtencommissie, terwijl het publiek getuige was van de verschrikkingen veroorzaakt door martelingen en misbruik in de Abu Ghraib Gevangenis.

Wij verwerpen resoluut de slinkse handelwijze van Washington, die aantoont dat een beleid van meten met twee maten overheerst in de mensenrechtencommissie, beweerde de vice-minister tijdens de 61e bijeenkomst van de commissie die gehouden wordt in het Paleis van de Naties in Genève.

Zij onderstreepte haar afwijzing van de schendingen van mensenrechten, uitgevoerd onder het mom van de strijd tegen het terrorisme, zoals plaatsvindt in gevangenissen in Irak en de illegaal bezette marinebasis van de VS op Guantanamo.

Sterfgevallen, martelingen en vernederingen in Irak en Guantanamo in naam van de zogenaamde oorlog tegen het terrorisme, moeten beschouwd worden als handelingen die de menselijke omstandigheden omlaaghalen, benadrukte Pilar Hernandez.

Op de vraag wat zij vindt van de aantijgingen tegen Venezuela door de minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Condoleezza Rice, zei ze: "Ik zou haar willen zeggen dat ze niet weet wat ze zegt, omdat ze niets weet over de werkelijkheid daar. In alle oprechtheid: ik roep haar op zich goed te laten informeren."

De Venezolaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken riep ook op tot veranderingen in de commissie en de VN, vooral de versterking van de rol en het werk van de Algemene Vergadering. En tenslotte prees zijn de Bolivariaanse verworvenheden van de revolutie in de gezondheidszorg, het onderwijs en sociale, economische en culturele rechten.

Bron: Prensa Latina, Havana, Genève 16 maart, vertaling J.Bernaven.