Politiecordon na de moord op Camp Bagong Diwa op 15 maart j.l. Foto: Aubrey Makilan.  

Filippijnen Actueel

De progressieve oppositie in actie tegen de escalatie van politieke moorden

Het jaar 2005 is slecht begonnen voor de progressieve organisaties en politieke partijen op de Filippijnen. In het eerste kwartaal alleen al werden reeds 32 activisten en vier journalisten vermoord. Een aantal werd gewond en een vijftal activisten zijn ontvoerd en worden tot op heden vermist. Zelfs op twee prominente advocaten, VN-rechter in ruste Romeo T. Capulong en procureur Charles Juloya (Ilocos), werd een aanslag gepleegd. De regering luistert niet naar de toespraken van de progressieve afgevaardigden in het parlement. De progressieve oppositie is dus gestart met een campagne die in het openbaar gevoerd wordt.

Politie gebruikte teveel geweld en martelpraktijken in het ontruimen van de Bicutan gevangenis

Op 15 maart maakte de politie met veel geweld een einde aan een vermoede ontsnappingspoging van een groep gevangenen, die ervan verdacht werden lid te zijn van de terroristische groep Abu Sayyaf. Bij deze ontruiming kwamen 27 gevangenen om het leven en raakten een honderdtal gewond. Een onderzoek na de ontruiming van onafhankelijke organisaties, waaronder de mensenrechtenorganisatie KARAPATAN, geeft aan dat de politie overmatig veel geweld heeft gebruikt en ook gevangenen heeft gemarteld.

President Arroyo's populariteit daalt naar een dieptepunt

In de laatste opiniepeiling van de Social Weather Station is de populariteit van president Arroyo tot een dieptepunt gedaald. Sinds haar herverkiezing van 2004 is haar populariteit alleen maar gezakt. Volgens de reacties van de geïnterviewde mensen heeft de president gefaald op 11 van de 14 nationale kwesties. Voor 'inflatiebestrijding', 'uitroeien van corruptie' en 'vrede en veiligheid' krijgt ze de slechtste cijfers.

Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 31-03-05

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019