Globalisering kapitalisme oorzaak van groeiende hongersnood in de wereld

Redactie buitenland

De globalisering van het neoliberale kapitalisme en de onrechtvaardigheid die daaruit voortvloeit vormen de belangrijkste oorzaak van de uitbreiding van de honger in de wereld, aldus de speciale VN-rapporteur over het Recht op Voedsel, Jean Ziegler.

In een verslag dat hij aanbood aan de VN-mensenrechtencommissie (UNCHR) verklaart Ziegler dat het leger hongerigen op onze planeet in minder dan één jaar met meer dan 10 miljoen is aangegroeid. Zeker 100.000 mensen sterven elk jaar ten gevolge van voedselgebrek en één op de vier wordt permanent blind als gevolg van een gebrek aan vitamine A.

Ziegler zei tegenover Prensa Latina dat zijn optreden als VN-functionaris niet de goedkeuring van de VS kon wegdragen en dat de VS daarom zijn herverkiezing in deze functie afgewezen hebben. Hiermee zijn de VS zowat het enige land dat tegen een nieuwe termijn voor Ziegler bij de UNCHR stemde.

"Ik heb deze cijfers niet verzonnen", zei hij. "Ze zijn afkomstig van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN" (FAO). "Alle regeringen ter wereld zouden bezorgd moeten zijn over het feit dat 852 miljoen mensen hongerlijden terwijl er al een programma bestaat om deze plaag te bestrijden. De FAO heeft zelf al verklaard dat de opbrengst van de wereldwijde landbouw voldoende zou kunnen zijn om de hele wereldbevolking tweemaal te voeden. Daarom mogen we stellen dat iedereen die sterft van de honger in feite vermoord werd", zo benadrukte de Zweedse jurist en socioloog. "Wat hier plaatsvindt is een dagelijkse genocide op mensen die van de honger omkomen terwijl de rijke landen er stilzwijgend bij toekijken."

Bron: Prensa Latina, Genève, 31 maart 2005, vertaling Frans Willems.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019