1 mei-vieringen drukker bezocht dan ooit


Meer dan een miljoen enthousiaste, gemotiveerde en strijdbare Cubanen vierden 'Mayo Uno' in Havana.

 


Ook elders vonden massale vieringen plaats, zoals hier in Sancta Clara bij het Ché Memorial.  

Van de redactie

Miljoenen mensen hebben wereldwijd de Dag van de Arbeid gevierd. Alleen al in buurland Duitsland ging meer dan een half miljoen mensen de straat op om te protesteren tegen de uitwassen van het kapitalisme.

Tienduizenden Russen gingen in Moskou de straat op om te eisen dat het minimumloon stijgt en om de voormalige Sovjet-feestdag te herdenken. Naar schatting 290.000 Japanners liepen zondag mee in een 1 mei-mars in Tokio. Zij eisten betere leefomstandigheden en de vernietiging van de kernwapens in de wereld. Duizenden Filippijnse arbeiders scandeerden zondag eveneens klassieke 1 mei-leuzen. Tijdens een demonstratie in Manilla eisten zij het vertrek van de regering en hogere lonen. In Havana vierden meer dan een miljoen mensen 1 mei op het Plein van de Revolutie en elders in het land, zoals in Sancta Clara, bij het Ché-monument. Chávez sprak in Carácas een grote menigte toe, opgeroepen door de nieuwe progressieve vakbondsfederatie UNT. In tal van andere landen vonden grotere en kleinere demonstraties en vieringen plaats.

De Turkse oproerpolitie heeft zeker 47 mensen aangehouden die ondanks een officieel verbod in het Europese deel van Istanboel de straat op waren gegaan voor 1 mei-betogingen. De politie gebruikte de wapenstok en traangas om de demonstraties uiteen te slaan. In het Aziatische deel van Istanboel, de grootste stad van Turkije, kwamen duizenden mensen bijeen voor een 1 mei-manifestatie waarvoor de autoriteiten wel toestemming hadden gegeven. Ook in de hoofdstad Ankara werd een grote 1 mei-mars gehouden.

1 mei in Brussel

De viering van de eerste mei in Brussel, georganiseerd door de PVDA, was als vanouds levendig en trok weer duizenden bezoekers. Dit keer vonden de activiteiten plaats op het terrein van de Vrije Universiteit van Brussel. In de parkeergarage waren alle stands van solidariteitsbewegingen ondergebracht, in een afgesloten deel de grote boekenstand van uitgeverij EPO en boekwinkel De Groene Waterman. Buiten was een tent opgesteld waar eten en drinken te krijgen waren. In collegezalen werden films vertoond of vond discussie plaats over onderwerpen als 'Vrede in Irak', 'langer werken voor het pensioen', 'Vlaams belang' (het vroegere Vlaams Blok), 'geneesmiddelenindustrie', 'de Europese Grondwet' en tenslotte 'de situatie in Congo'. De NCPN (Jan Ilsink) nam deel aan een forum van Europese Communistische Partijen over de Europese Grondwet en benadrukte dat niet alleen de argumenten tegen deze grondwet tellen, maar ook de strategie die door communisten gevoerd wordt ná de uitslagen van de referenda en de stemmingen in de parlementen. Hoe vullen we een mogelijk vacuüm in als enkele landen 'nee' stemmen en vrijwel alle partijen zich gecommitteerd hebben aan 'ja'? Wat doen we als toch overal het 'ja' is gemanipuleerd?

In eigen land verliepen de 1 mei-vieringen als vanouds. In Twente kwamen een veertigtal mensen bijeen. De inleiding die Jos Lensink daar hield wordt der volgende keer als artikel geplaatst in Manifest.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019