Lynndie England bekent schuld

Meerderen buiten schot


Lynndy England, verdwaasde geest, die 'gewoon opdrachten van boven uitvoerde'.  

Wil van der Klift

De Amerikaanse reserviste Lynndie England, die het gezicht werd van de mishandelingen van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib gevangenis, heeft voor de rechter op zeven van de negen punten van de aanklacht schuld bekend. England is een overeenkomst met de aanklagers aangegaan. Zij kan door die deal maximaal elf jaar gevangenisstraf krijgen. De verantwoordelijken lopen vrij rond.

De 22-jarige England poseerde onder meer voor een groep gestapelde naakte gedetineerden. Haar vriend Charles Graner werd in verband met deze zaak eerder al tot tien jaar celstraf veroordeeld.

Haar advocaat zei dat de aanklagers steeds inschikkelijker werden in de zaak. "Zij was een pion". England is de zevende gevangenbewaarder die schuld bekent aan het misbruiken van gedetineerden.

Kapinski wijst op rol generaal

De tot kolonel gedegradeerde ex-commandant van de Abu Ghraib gevangenis, Janis Kapinski, beschuldigt generaal Geoffrey Miller ervan het brein te zijn achter het gebruik van menselijke pyramides en het dreigen met honden. Kapinski, de enige die van meet af aan op de betrokkenheid van hogere officieren heeft gewezen, vertelde erbij dat dergelijke vergrijpen wellicht nog steeds plaatsvinden in de gevangenis.

Voordat Miller opdook in de Abu Ghraib gevangenis was hij hoofd van het concentratiekamp op Guantánamo Bay. Hij werd bewust naar Irak gestuurd om de resultaten van de verhoren te verhogen. Kapinski gelooft stellig dat Miller de instructies gaf om de gruweltechnieken toe te passen. De regering Bush neemt de schuldigen echter in bescherming.

Amnesty hekelt VS-beleid

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Amnesty International in een kortgeleden verschenen rapport het Amerikaanse detentiebeleid wederom laakt. Een jaar na het schandaal rond de Iraakse gevangenis Abu Ghraib, zou er nog steeds sprake van marteling en misbruik zijn in Amerikaanse detentiekampen. "Terwijl de Amerikaanse regering de wereld er met een pr-campagne van probeert te overtuigen dat Abu Ghraib maar een klein en opgelost probleem is, lopen duizenden gevangenen in Amerikaanse handen in Irak, Afghanistan, Guantánamo Bay en geheime locaties kans op marteling en misbruik", aldus Amnesty. De mensenrechtenorganisatie roept het Amerikaanse Congres op een onafhankelijke onderzoekscommissie in te stellen naar antiterrorismebeleid, detentie en verhoormethodes.

Mishandeling wijdverspreid

Eerder kwam aan het licht dat ook Engelse militairen martelingen en intimidatie gebruikten om gevangenen aan het praten te krijgen. Nu blijkt het te gaan om een stelselmatige toepassing van mishandelingen. Vijf Deense militairen staan in Kopenhagen terecht, zij zouden Iraakse gedetineerden hebben gemarteld tijdens verhoren in hun kamp bij de Zuid-Iraakse stad Basra. De militairen, vier mannen en een vrouwelijke officier, zouden de gevangenen gedwongen hebben pijnlijke of vernederende houdingen aan te nemen. Ook zouden zij hen water en toiletbezoek hebben ontzegd en hen verbaal hebben beledigd en vernederd. Een vast patroon dus.

Bronnen: Wanadoo, 2-5-2005, HC, 14-5-2005 en http://english.aljazeera.net/NR/exeres/CD18AC08-3434-487B-AA1D-8C3AF8ECBDDB.htm

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019