Wereldfocus

Donoren vergeten heropbouw Iraakse universiteiten

Buitenlandse donoren zien de vernietiging van het Iraakse hoger onderwijs volledig over het hoofd. Dat zegt het internationaal netwerk van academici van de Verenigde Naties in een recent rapport. Sinds het begin van de invasie in 2003 werd 84 procent van de instellingen van het hoger onderwijs vernietigd. "Slechts voor 40 procent van de vernietigde infrastructuur bestaan reconstructieplannen. Voor de rest is er geen geld", zegt Hans van Ginkel, de rector van UNU. De twintig universiteiten, de 47 hogescholen en de 24 instellingen voor lerarenopleidingen in Irak hebben samen 30.000 computers nodig. De voorheen prestigieuze Iraqi Academy of Sciences heeft alleen al om haar infrastructuur te herstellen een miljoen dollar nodig. (IPS, 2\7-5-2005)

Latino's kop van Jut op arbeidsmarkt van VS

Gedurende twee opeenvolgende jaren zijn de lonen van latino's in de Verenigde Staten gedaald. Toch zijn het net die latino's die het grootste aandeel van het totale aantal nieuwe arbeidsplaatsen in de VS bezetten en zo de Amerikaanse economie aanzwengelen. In 2004 namen latino's meer dan 1 miljoen van de 2,5 miljoen nieuwe banen in de VS voor hun rekening. Ondanks de indrukwekkende groei aan arbeidsplaatsen, daalde hun gemiddelde weekloon met 2,6 procent. Ook in 2003 zakten de lonen van latino's met 2,2 procent, terwijl de lonen van blanken, zwarten en Aziaten stegen. In 2004 daalde het loon van die drie groepen ook, maar waren latino's het slachtoffer van de meest spectaculaire daling. (IPS, 2\7-5-2005)

Genoeg gelachen in Turkije

Ondanks de bewering dat zijn land sinds kort een ongeziene vrijheid van meningsuiting vertoont, blijft de Turkse premier Tayyip Erdogan humoristen en cartoonisten vervolgen omdat ze de spot met hem drijven. In de 28 maanden dat hij aan de macht is, liet hij al acht journalisten en schrijvers opsluiten. Zo werd de cartoonist Musa Kart veroordeeld tot een boete van 2.800 euro omdat hij Erdogan als een kat had afgebeeld. Van het wekelijkse humormagazine Penguen, dat het had aangedurfd een zinspeling te maken op de veroordeling van Kart door de premier in de gedaante van verschillende dieren op de cover af te beelden met als titel 'Het Koninkrijk van Tayyip', eist Erdogan nu het tienvoudige van die som. Het repressieve beleid van Erdogan zorgt zowel in binnen- als buitenland voor ergernis. De Federatie van Cartoonisten Organisaties (FECO) hekelt het beleid als een ongeoorloofde schending van de persvrijheid. (IPS, 2\7-5-2005)

Duizenden Zuid-Soedanezen opnieuw verjaagd

Amper drie maanden na het historische vredesakkoord dat een einde maakte aan eenentwintig jaar burgeroorlog in Zuid-Soedan, worden de bewoners van de zuidelijke provincies opnieuw opgejaagd, deze keer door invallen van het beruchte Lord's Resistance Army, een rebellenbeweging uit Noord-Oeganda. De LRA-troepen, onder leiding van Joseph Kony, willen de Oegandese regering omverwerpen en een nieuw regime installeren op basis van de bijbelse tien geboden. Hun handelsmerk is het kidnappen van kinderen om hen op te leiden tot kindsoldaten of seksslaven. In Oeganda zelf sloegen al 1.600.000 mensen op de vlucht. Volgens het VN-Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen hebben de recente invallen van de LRA op Zuid-Soedanese dorpen al ongeveer 4000 Soedanezen op de vlucht gedreven. (IPS, 2\7-5-2005)
©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019