Bolivia strijd tegen nieuwe energiewet


Boliviaanse bevolking gaat door met de strijd. De omvang van het verzet neemt in kracht en omvang toe.  


 


 


 


 

Redactie buitenland

Ondanks hevige protesten waarbij maandag 16 mei nog ruim 12.000 betogers op straat kwamen in La Paz (en die nog steeds doorgaan, inclusief stakingen, red. M.), werd de nieuwe Boliviaanse energiewet toch goedgekeurd door het parlement. De strijd daartegen gaat onverminderd door. De wet voorziet in een fikse belastingstijging voor buitenlandse oliebedrijven in Bolivia, waardoor de regering meer controle krijgt over de exploitatie van de Boliviaanse bodemrijkdommen.

Toch eisten de duizenden demonstranten, vooral boeren, indianen en vakbondsleden, nog hogere belastingen en de nationalisering van de hele energiesector. Daardoor zouden de opbrengsten eindelijk naar de eigen bevolking gaan, in plaats van naar buitenlandse energieconcerns. Die laatsten hebben ondertussen al laten weten dat ze de nieuwe energiewet niet realistisch vinden en dreigen hun investeringen in Bolivia stop te zetten.

Eerder was het wetsvoorstel al door het Boliviaanse congres goedgekeurd, maar president Mesa weigerde er zijn handtekening onder te zetten en besloot het parlement te laten beslissen. De verarmde bevolking beschuldigt Mesa er nu van het schoothondje te zijn van buitenlandse investeerders en van Washington. In oktober 2003 kostte 'de gasoorlog', een volksopstand waarbij 67 doden vielen, plus de kop van Mesa's voorganger. Die moest onder druk aftreden omwille van zijn plannen om Boliviaans gas te exporteren.

Bron: IPS, 17/21-5-2005

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019