Waarom de brandweer in actie moest komen


Helemaal rechts Fred v.d. Lans  


 

Eva Strausz

Met andere gemeenteambtenaren zijn brandweer- en ambulancepersoneel ontevreden over de salarisverhoging die de gemeenten bieden. Brandweer- en ambulancepersoneel knokken bovendien voor het behoud van het FLO (Functioneel Leeftijds Ontslag). De werknemers beleggen kantinebijeenkomsten en voeren prikacties. Op maandag 30 mei lag het openbaar vervoer in Amsterdam plat. De acties zullen op donderdag 9 juni uitmonden in een landelijke actiedag.

"Waarom voeren jullie actie", vroeg ik Fred van der Lans, bevelvoerder in de brandweerkazerne NICO bij de IJtunnel in Amsterdam, op maandag 23 mei? Zijn antwoord laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

Wij zijn boos!

De teksten op de spandoeken zijn duidelijk, hoop ik. De CAO-onderhandelingen lopen een jaar achter. Wij hebben 24-uursdiensten, wat inhoudt dat we per week zo'n 56 uur werken. Zou je de uren berekenen van die 24-uursregeling, dan kom je eigenlijk uit op 52 jaar als pensioengerechtigde leeftijd. Nu is die leeftijd 55 jaar. Handen af dus van het huidige Functioneel Leeftijds Ontslag, het FLO.

Wij werken vaak met inzet van eigen leven, voor een inkomen dat heus niet overdreven is. Van de 24 uur werk worden er 8 uur normaal betaald, voor de rest krijgen we onregelmatigheidstoeslag. Jonge collega's (met vrouw en kind) krijgen als beginsalaris ongeveer 1300,- euro schoon per maand. Voor hen houden de promotiekansen bij 40 of 45 jaar op.

Wij vinden dat burgemeester Cohen niet voor zijn mensen opkomt. De gemeente Amsterdam wil over onze ruggen geld verdienen. Neem nou die mijnheer Dales, die zijn plannen voor het bouwen van een containerhaven - ondanks de waarschuwingen van de havenarbeiders voor een mislukking - toch heeft doorgezet. De containerhaven is mislukt en heeft de gemeente veel geld gekost.

Als een werknemer zo'n gigantische fout maakt, dan krijgt hij meteen een douw. Nou, mijnheer Dales niet hoor. Hij kreeg elders een zeer goed betaalde baan.

Al tijdens 'Bestek '81' moesten wij 250 gulden inleveren, dat zou banen opleveren. Daar is niks van terechtgekomen. Integendeel, in die tijd zaten hier in deze kazerne 40 man, nu maar negen!

Vroeger werkten we voor de gemeente, nu zijn we een regionale dienst geworden wat inhoudt, dat de uitruktijd langer geworden is door grotere afstanden. Er worden binnenkort twee kazernes gesloten en daarvoor in de plaats komt er één tijdelijke plek. Er zullen weer brandweermensen worden ontslagen. Een van de kazernes - bij de Haarlemmerpoort, pas nog opgeknapt - is de oudste brandweerkazerne van Nederland. De brandweermensen rukten juist vandaar uit naar oude huizen met veel hout. Deze beslissing zou best eens mensenlevens kunnen gaan kosten door de langere uitruktijd.

Op een spuitwagen zitten nu zeven man, morgen wordt er een proef gedaan met een mannetje minder. Als ze maar kunnen bezuinigen!

Europees gezien mogen we die 24-uursdiensten niet eens draaien. Maar dan zegt mijnheer de Geus: "Daar hebben we niks mee te maken". Je kunt niet blijven bezuinigen op de brandweer want dan holt de kwaliteit zo hard achteruit, dat het mensenlevens gaat kosten.

Vroeger moesten we strijden om onze positie te verbeteren, nu moeten we strijden om te behouden wat we hebben! Wij zullen doorgaan: Handen af van het FLO.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019