Filippijnen actueel


 


 


 

Filippijnse arbeiders vieren de Dag van de Arbeid

Op 1 mei kwamen in Quezon City ongeveer 10.000 Filippijnse arbeiders samen om de Dag van de Arbeid te vieren. Deze viering had een speciaal karakter omdat deze dag ook de viering van het 25-jarig bestaan van de Kilusang Mayo Uno (1 Mei Beweging, een nationalistische federatie van vakbonden), was. De viering, die een dag van vreugde en rouw was omwille van de vele vermoorde leiders, is op veel plaatsen in het land gehouden.

Door armoede gedreven werken meer kinderen op zeer jonge leeftijd

Gedreven door pure armoede worden steeds meer kinderen gedwongen om te werken. In nog geen 10 jaar tijd is het aantal werkende kinderen met bijna een half miljoen toegenomen. De grootste groep (48%) werkende kinderen betreft 10 tot 14-jarigen. Deze kinderen zijn een makkelijke prooi voor uitbuiters en moeten meestal zwaar en gevaarlijk werk doen. Aan hun situatie is meestal weinig te doen, want voor de wet bestaan ze niet.

Gezondheidswerkers protesteren tegen de verslechterende situatie van de gezondheidszorg

Op 7 mei jl. werd de 'Dag van de Gezondheidswerkers' gevierd. Vierhonderd gezondheidswerkers uit verschillende ziekenhuizen in Manilla kwamen samen, niet om deze dag te vieren, maar om de meer en meer verslechterende situatie in de gezondheidssector onder de aandacht van de regering te brengen. Hun plan om de klachten bij Malacatang af te leveren werd echter verhinderd door de politie die hen niet toestond daarheen te marcheren.

Bron: Filippijnengroepen België-Filippijnen actueel 17-5-05.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019