Amerikaanse bedrijven tegen opzegging lidmaatschap WTO


Is zelfs de WTO een belemmering aan het worden voor de belangen van sommige Amerikaanse kapitaalgroepen?  

Redactie buitenland

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) telt een groeiend aantal critici onder Amerikaanse politici. Het stoort hen dat grote spelers als China de WTO (nu ook) gebruiken om hun afzetmarkt te vergroten. Vorige week kondigden de VS "tijdelijke quota" aan voor katoenen hemden, broeken en onderbroeken uit China. Maar vertegenwoordigers van het Amerikaanse bedrijfsleven en de regering namen het tijdens een hoorzitting in het parlement op dinsdag 24 mei ijlings op voor de WTO. Het Amerikaanse bedrijfsleven is er immers als geen ander van overtuigd dat de VS veel te winnen hebben bij de WTO. De export van Amerikaanse goederen en landbouwproducten is de laatste tien jaar dan ook sterk gestegen. De cijfers liegen er niet om: in de periode 1994-2004 bedroeg de stijging voor de nijverheid 65 procent en voor de landbouw 38 procent. De export van Amerikaanse hightech (eenvierde van de totale export) steeg het afgelopen jaar met 67 procent.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019