"Buitenlandse machten willen Wit-Rusland destabiliseren"

Redactie buitenland

Volgens de chef van de Wit-Russische staatsveiligheid Stepan Sukhorenko verhogen buitenlandse machten hun activiteiten in een poging de situatie in het land te destabiliseren. Vrijdagavond verklaarde hij op de staatstelevisie dat leden van de radicale Wit-Russische oppositie opgeleid zijn in methodes om de macht te grijpen tijdens verschillende evenementen die doorgaan voor internationale cursussen en conferenties.

"We beschikken over bewijzen dat er in onze buurlanden trainingscentra worden opgezet voor militanten die ingezet worden tijdens campagnes van burgerlijke ongehoorzaamheid om de maatschappij te destabiliseren", zo zei hij.

Het hoofd van de Wit-Russische staatsveiligheid merkte verder op dat er sprake is van "wezenlijke financiële injecties voor dergelijke activiteiten." Onlangs legde justitie een van deze geldstromen bloot waarbij 200.000 dollar geconfisqueerd werd.

"De leiding van een aantal landen heeft bevolen om grootscheepse ideologische provocaties tegen Wit-Rusland voor te bereiden. De Wit-Russische staatsveiligheidscommissie beschouwt deze activiteiten als een directe bedreiging voor de binnenlandse veiligheid en er zal hard worden opgetreden tegen alle pogingen om de samenleving te destabiliseren, uit welke hoek die ook komen", aldus Sukhorenko.

Bron: Irar-Tass, Minsk, 14 mei 2005, vertaling Frans Willems.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019