Klassenjustitie: milde vonnissen in bouwzaak

Waarden, normen en hinderlijke regeltjes

Wil van der Klift

De rechtbank in Rotterdam heeft korte taakstraffen en lage geldboetes opgelegd in het bouwfraudeproces. Twee van de twaalf verdachte bouwmanagers werden zelfs volledig vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had celstraffen geëist variërend van zes maanden tot één jaar. Het OM had tegen de vier bouwbedrijven boetes geëist tot 2 mln euro. Ad Bos, die de zaak aan het rollen bracht, noemde de uitspraak "heel verrassend, haast schokkend".

Twee bestuurders van bouwonderneming Koop Tjuchem kregen een werkstraf opgelegd omdat ze een ambtenaar hebben omgekocht, de overige bestuurders zijn veroordeeld tot het betalen van fooien van maximaal 3.500 euro.

Criminelen en oplichters

In de meeste gevallen bleef de aanklacht van deelname aan een criminele organisatie overeind. In sommige gevallen kwamen daar oplichtingspraktijken en kartelovertredingen bij. De twee Koop-verdachten en het bedrijf Koop Tjuchem werden ook schuldig bewezen aan omkoping. Maar deze criminelen kregen lichte straffen. De rechter sprak van 'zeer ernstige' feiten. Maar dat zijn in Nederland kennelijk niet zulke ernstige overtredingen, want de straffen die volgden stellen niet veel voor. De meeste betrokkenen reageerden dan ook opgelucht over de relatief lichte straffen.

Hoe kon dat? Even slim als de bouwfraudeurs de boel belazeren, ging Vrouwe Justitia zélf ook te werk. Er werden tal van procedurele trucs bedacht. In het vonnis werden veel van de aanklachten verjaard of nietig verklaard door de voorzitter van de rechtbank. Bovendien beweerden de rechters dat een groot deel van de oplichtingspraktijken verjaard was. Daarnaast werd gesteld dat het OM niet bevoegd was om een deel van de beschuldigingen in behandeling te nemen omdat dat onder de bevoegdheid valt van de kartelautoriteit NMa. Ook weegt de rechtbank mee dat de bedrijven "kennelijk tot inkeer zijn gekomen" en dat de veroordeelde bouwers en bestuurders behoren tot de "weinige vervolgden die deel uitmaakten van een branchebreed systeem". Dus als criminaliteit een goed gebruik is, mag je een deel van de criminelen dat niet verwijten. Klassenjustitie dus gewoon, gebruikelijk in een land waar dergelijke vonnissen, als het om de elite gaat 'wijs' worden genoemd. Boonstra, commissaris bij Koop Holding, zelf ook geholpen door de rechterlijke macht, deed de uitkomst van het proces en de gebruikte argumenten al een dag eerder bij NOVA breed lachend uit de doeken.

Vier jaar onderzoek, negen maanden aan zittingen, een parlementaire enquêtecommissie en onderzoek door de kartelautoriteit NMa gingen als een nachtkaars uit. Wie haalt het verder nog in zijn hoofd om bij nieuwe fraudezaken 'de klok te luiden'? Wie gelooft nog in de politiek en de rechterlijke macht in dit land? Wie gelooft nog in het gebazel van Balkenende over 'waarden en normen'? Wie neemt dat soort onwerkelijke sprookjes voor lief in het land van Ed Maas, De Kroes en Staalbankiers?

Van de drup in de regen

Wie gelooft in het zelfreinigende effect van deze en andere affaires is een bedrieger of ziet niet wat er loos is in dit land. De ene na de andere stinkende zaak komt aan het licht, de zelfverrijking van omhooggevallen directeuren en managers is eerder regel dan uitzondering. Het is het resultaat van een systeem waar het gaat om het maken van zo groot mogelijke winsten. Het gebazel over 'waarden en normen' moet de werkelijke ontwikkelingen en doeleinden verhullen. De plannen van ondernemers en handige hulpjes in Kamer en regering gaan inmiddels nog veel verder. De hinderlijke regeltjes moeten verdwijnen. Deze nieuwe campagne maakt de weg nog verder vrij voor criminelen en fraudeurs in ondernemersland. Want wat er vooral wordt afgeschaft zijn de beschermende regels voor de loonafhankelijke bevolking.

Vervelende regeltjes

Ondernemers moeten kunnen ondernemen en wetten en regels mogen hen daarbij niet onnodig belemmeren! Dat is de nieuwe neoliberale filosofie. Vroeger ging het erom de bevolking te beschermen tegen de gevolgen van de winsthonger van de ondernemers. Nu wil men die bescherming afschaffen en zo de deur openen voor nog meer fraude en criminaliteit.

"Regels mogen geen blokkerende functie hebben", betoogt de voorzitter van de door Zalm ingestelde commissie-Stevens. "Ondernemers moeten bonafide lefgozers kunnen zijn, die creatief, innoverend en dynamisch ondernemen."

De commissie redeneert niet langer vanuit de wet, maar vanuit de ondernemer. Zalm zei het zo: "Wij zijn er echt voor om het ondernemers naar de zin te maken. Daar moeten we het van hebben. Ook moeten ze meer vreugde hebben. Dat is goed voor de economie." De belangrijkste aanbeveling is volgens Stevens zelf: "Behandel ondernemers niet als kleine kinderen. Ondernemers hebben een eigen verantwoordelijkheid. De overheid moet leren meer te vertrouwen op die verantwoordelijkheid."

De Nederlandse bevolking raakt dus echt van de drup in de regen. Zo'n vaststelling na de bouwfraude en de talloze andere schandalen is een grof schandaal. De uitkomst van het referendum over de Europese Grondwet laat echter zien dat een steeds groter deel van de bevolking deze praktijken meer dan zat is.