Duitse geheime dienst noemt de FIR extreem-links


 


 


 

Door een correspondent

De Internationale Federatie van Verzetsstrijders - Bond van Antifascisten (FIR) wordt in het jaarbericht 2004 van het Duitse Bondsbureau voor Grondwetbescherming vermeld onder de kop 'links-extremistische oogmerken'.

De FIR, die dit via de media moest vernemen, heeft daar direct als volgt tegen geprotesteerd bij de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily:

Geachte minister van BiZa, O. Schily,

Verwonderd en verontwaardigd hoorden wij vandaag via de media, dat in het door u ingediende jaarverslag 2004 van de dienst voor 'Verfassungsschutz' (een soort AIVD, vert.) onze organisatie, de Internationale Federatie van Verzetsstrijders - Bond van Antifascisten (FIR), onder de kop 'links-extreem georiënteerd' wordt vermeld.

Wij verzetten ons ten stelligste tegen deze politieke discriminatie en eisen van u dat u de betreffende dienst erop wijst, dat deze de FIR in de toekomst niet meer op een dergelijke wijze mag vermelden.

In het betreffende verslag is geen enkele aanwijzing te vinden of zijn concrete verwijten opgenomen, aangaande activiteiten van onze organisatie, waarvan in bijna alle landen van Europa en in Israël actieve organisaties deel uitmaken, die een dergelijke vermelding rechtvaardigen.

Sterker nog, de FIR treedt samen met haar ledenorganisaties in vele landen op tegen neo-fascisme, racisme, antisemitisme en vreemdelingenhaat. Zij ondersteunt, als NGO, het actieplan van de UNESCO tegen antisemitisme en werkt als 'voorvechter voor de vrede' voor de VN. Het is ons ten enenmale onduidelijk wat er 'links-extreem georiënteerd' is aan dergelijke activiteiten.

In afwachting van uw antwoord, verblijven wij,

Hoogachtend,

Michel VanderborghtDr. Ulrich Schneider
Voorzitter Secretaris

Berlijn, 17 mei 2005

Het bestuur van de Anti Fascistische oud-Verzetsstrijders Nederland/Bond van Antifascisten (AFVN/BvA) die ook deel uitmaakt van de FIR, beraadt zich momenteel op welke wijze het aan het verzoek van het FIR-bestuur om dit protest te ondersteunen kan voldoen.

De secretaris van de AFVN/BvA, Jan Cleton, zei daarover het volgende: "Natuurlijk is het van de zotte dat een organisatie als de FIR, die uit vooral ouderen bestaat die hun sporen in het verzet tegen het fascisme hebben verdiend, nu aangeduid wordt als een organisatie met links-extremistische sympathieën. Wij vragen ons af of dit in de ogen van de 'beschermers' van de Duitse Grondwet betekent dat zij de FIR als een bedreiging van die grondwet zien en wat de consequenties daarvan zijn. Dit ruikt naar de beroepsverboden zoals die in Duitsland werden toegepast voor burgers van wie geacht werd dat ze opvattingen huldigden die in strijd zouden zijn met de Duitse Grondwet. In Nederland kennen wij deze openlijke onderdrukking van andersdenkenden niet. Nog niet, want in de Europese Grondwet, die gelukkig door een grote meerderheid van de bevolking is afgewezen, werd deze sanctie voor andersdenkenden wel mogelijk gemaakt. Iedereen die zich tegen de gevolgen van het neoliberale beleid van de Europese Unie zou verzetten, zou daarmee in conflict zijn gekomen met deze Europese Grondwet, en in aanmerking komen voor uitsluiting van beroepen met publieke functie. Wij zullen daarom de FIR krachtig ondersteunen in haar protest tegen deze karakterisering met een duidelijk repressief oogmerk."

Vertaling brief aan regering: Toos Plug.