Belangrijke Griekse communist overleden

Charílaos Florákis (1914-2005)


Florakis met pijp 


Florakis (r) samen met zijn vriend Theodorakis (l) tijdens het 16de Congres van de KKE, ruim vier jaar geleden. (Foto Manifest)  


 

Redactie buitenland

Een van de bekendste Griekse communistische leiders, Charílaos Florákis, overleed op zondag 23 mei op 90-jarige leeftijd. Een massale begrafenisplechtigheid op het hoofdkwartier van de KKE was zijn deel.

Hij werd op eigen verzoek begraven op een plek dichtbij zijn bergachtige geboortedorp in Centraal-Griekenland. De plechtigheid op woensdag 26 mei was indrukwekkend. Rode vlaggen wisselden Griekse af, maar waren in de meerderheid. Aanwezig waren alle Griekse hoogwaardigheidsbekleders: president, premier met ministers, parlementsvoorzitster (het parlement bleef een dag dicht), alle partijleiders en de nestor van de Griekse politiek, Konstandínos Mitsotákis met zijn dochter Dora Bakoyánni, en de burgemeester van Athene. Ook zijn grote vriend, componist Mikis Theodorákis (80) ontbrak niet. Het onderstreepte de waardering voor deze moedige strijder die door zijn onverzettelijkheid regelmatig voor langere tijd in de gevangenis belandde.

Tijdens bezetting en burgeroorlog (1946-1949) was hij een partizanenleider, bekend onder de naam kapitein Yétis. Toen hij illegaal terugkeerde uit de Sovjet-Unie, waarheen hij noodgedwongen moest uitwijken, werd hij gearresteerd en in 1960 ter dood veroordeeld. De doodstraf voor politieke gevangenen werd na 1959 niet meer voltrokken en in 1966 kwam hij vrij. Precies een jaar later werd hij door de kolonelsjunta opnieuw gegrepen en voor zes jaar gedeporteerd. In 1991 maakte hij als partijleider plaats voor de huidige secretaris-generaal, Aléka Paparíga.