Interview met Midden-Oostenspecialist Mohammed Hassan

Wie is dat, het Iraakse verzet?


Het Amerikaanse leger schakelt over naar massale vernietiging van steden en gemeenten van het verzet  

David Pestieau

De terrorist Al Zarqawi gewond, foto's van Saddam Hoessein in zijn onderbroek: de desinformatie van de grote media spuit mist rond een nieuwe fase in de bezettingsoorlog in Irak, zo zegt Midden-Oostenspecialist Mohammed Hassan. (1)

Bomauto's, zelfmoordaanslagen: het beeld van de oorlog in Irak in de grote media is dat van een groep terroristen geleid door Al-Zarqawi. Is het verzet tegen de bezetting echt aan het verworden tot een blind terrorisme, dat meer Iraakse burgers doodt dan Amerikaanse soldaten?

Mohammed Hassan (kwaad): Het probleem is dat het echte verzet, geleid door de generale staf van het verzet (dat de belangrijkste verzetsgroepen bijeenbrengt) geen weerklank vindt in de grote media. Een nationaal kopstuk van het verzet verklaarde vanuit Jordanië: 'er bestaan in Irak twee soorten verzet: een echt verzet met een nationaal plan om de bezetter te verjagen, dat het Amerikaans leger en zijn plaatselijke medestanders aanvalt; en een vals verzet, opgericht om het echte verzet te discrediteren, dat moskeeën en markten tot doelwit neemt'.

Onze media halen hun informatie dikwijls van de websites van Al-Qaeda in Irak en van Zarqawi, de man die hier wordt voorgesteld als de aanvoerder van de opstandelingen.

Mohammed Hassan: Inderdaad, als je hen gelooft, eist de groep Al-Zarqawi bijna alle aanslagen op: anti-Amerikaanse aanslagen, bomauto's die voor een moskee of op een markt ontploffen... Dat houdt geen steek. De militaire experts moeten het zelf erkennen. Het is gewoon absurd om te denken dat een bloeddorstige Jordaniër, die Irak in een burgeroorlog wil storten, aan het hoofd zou staan van het verzet. Veel waarnemers zijn het daarmee eens, ze trekken het bestaan van Zarqawi zelfs in twijfel. (2)

Al-Zarqawi is alleen maar een middel om massaal leugens te kunnen verspreiden door het Amerikaanse leger. Dat kan zijn eigen black propaganda-acties (aanslagen plegen en die dan op naam van de tegenstander zetten) verstoppen. Daarmee hoopt het de bevolking tegen het verzet op te zetten. Veel Irakezen zien het ook zo.

Dat lees je bijvoorbeeld op een weblog als Riverbend van een jonge vrouw uit Bagdad. Op 18 mei schrijft ze: "De bommen zetten ons voor echte raadsels. Sommige ontploffen temidden van agenten van de Nationale Garde of vlakbij Amerikaanse soldaten, of de Iraakse politie. Andere bij moskeeën, kerken of midden in een soek. Een zaak verrast ons in het nieuws over de aanslagen: ze hebben allemaal te maken met zelfmoordaanslagen. Feit is dat sommige geen menselijke bommen zijn, maar afstandgeleide bommen of tijdbommen. Maar wij weten dat de gebruikte techniek en het doel verschillen. Sommigen schrijven de bommen toe aan het verzet. Anderen zeggen dat ze het werkzijn van Chalabi (vice-eerste minister en medestander van Amerika, nvdr) en zijn handlangers die voor tal van aanslagen verantwoordelijk zijn. Anderen beschuldigen Iran en de Badrmilitie (die banden heeft met de Hoge Raad van de islamitische revolutie, een van de belangrijkste sji'itische partijen in de regering)." (3)

Waar kun je degelijke informatie inwinnen over het verzet?

Mohammed Hassan: Internetsites - zowel Engelstalige als Arabische - presenteren geregeld nieuwsbulletins over acties van het verzet. De feiten zijn niet te ontkennen, ook al worden de Amerikaanse verliezen soms wel eens overdreven. Je kan info vinden op sites als www.uruknet.info of www.albasrah.net.

Hoe zou u, los van de vervormde kijk van de media, de huidige situatie van het verzet, vier maanden na de verkiezingen, omschrijven?

Mohammed Hassan: Een recent rapport van de VN constateert dat eenvierde van de Iraakse kinderen chronisch ondervoed is. De kans om voor je veertigste te sterven ligt in Irak viermaal hoger dan in de buurlanden. Drievierde van de mensen beschikt niet over een stabiele elektriciteitsvoorziening, eenderde heeft zware problemen met drinkbaar water. Zoals we voorspeld hadden, hebben de verkiezingen het dagelijks leven van de Irakezen niet veranderd. Integendeel, die zijn vandaag nog slechter af, want in Irak start nu een nieuwe fase van de bezettingsoorlog, die nog meer mensen zal doden.

Een nieuwe fase?

Mohammed Hassan: Inderdaad, sinds de slag om Fallujah in november-december 2004 is het bezettingsleger overgeschakeld van de strategie van search and destroy (zoek en vernietig) naar de strategie van bodycounting (lijken tellen). Tot voor kort volgde het Pentagon de strategie om de steden of gemeenten met de meeste aanslagen te identificeren. Het Amerikaanse leger omsingelde dan een welomschreven wijk, organiseerde er razzia's en aanhoudingen in de hoop zo het verzet te onthoofden. Dat is de methode van search and destroy, een vernietigingsoorlog, maar al met al nog te beperkt.

Die strategie is mislukt. Minister van Defensie Rumsfeld heeft persoonlijk het bevel gegeven naar een nieuwe fase over te schakelen, die van de massale vernietiging van steden en gemeenten van het verzet. Het succes van een operatie wordt nu heel cynisch gemeten aan het aantal gedode mensen, dikwijls gewone burgers. Kortom, vroeger probeerde het VS-leger de vis in de zee te identificeren en hem, samen met andere vissen in de buurt, te vangen. Vandaag wil het de hele zee droogleggen, ten koste van alle vissen in die zee.

Het is een nieuwe fase die de oorlog verbreedt, maar die tegelijk de zwakheid van het bezettingsleger aantoont en het weinige krediet van de marionettenregering. Het echte verzet blijft de bezetter intussen zware slagen toedienen. Het meest recente feit is: de uitschakeling van het Iraakse hoofd van de opstandbestrijding, Walae Rubaye, de nr. 1 van de veiligheid in Irak, op 23 mei. Een van de best beschermde mensen van Irak!

  1. Co-auteur van Irak. Oog in oog met de bezetting, EPO, 2004.
  2. Zie bijvoorbeeld Kurt Nimmo, Abu Musab Al-Zarqawi and the Silver Bullet http://kurtnimmo.com/blog/index.php?p=678, 26 mei 2005
  3. http://riverbendblog.blogspot.com/, 18 mei 2005

Ontmoeting Rumsfeld met Saddam Hoessein?

De Britse krant The Sun publiceerde onlangs een foto van Saddam Hoessein in zijn onderbroek. Kort tevoren sprak een Egyptische krant van een geheime ontmoeting tussen de Amerikaanse minister van Defensie en Saddam Hoessein. Info of bedrog?

Mohammed Hassan: Veel wijst erop dat het eerste klopt. De ontmoeting is in de krant al-Arab van 27 mei bevestigd door één van de advocaten van Saddam Hoessein. En het bericht is in Washington nooit tegengesproken. Rumsfeld zou aan Saddam gevraagd hebben via de televisie het verzet openlijk op te roepen om de wapens neer te leggen en zich in het politiek proces in te passen. In ruil zou de Iraakse president in ballingschap mogen vertrekken. Saddam zou dat voorstel categorisch hebben geweigerd en gezegd hebben dat hij het huidige verzet volledig steunt. Zonder nog de ambitie te koesteren ooit president van Irak te worden, maar wel voorzitter van zijn Baath-partij. Alleen al het feit dat deze ontmoeting heeft plaatsgevonden toont aan dat het gros van het verzet nationalistisch is en geen banden heeft met de zogenaamde islamitische terroristen uit andere landen.

Bron: Solidair, 01-06-2005.