Ingezonden: Oproep: help de Filippijnse kinderen van de Hacienda Luisita-arbeiders aan schoolmateriaal

Oproep: help de kinderen van de Hacienda Luisita arbeiders aan schoolmateriaal. Voor de kinderen van de stakers op de Hacienda Luisita zou de start van het nieuwe schooljaar in juni vreugde moeten geven. Echter, het leven blijft moeilijk. Niet een van de stakingseisen is nog gewonnen. De stakers eisen de nietigverklaring van het ontslag van 327 landarbeiders, zij eisen een rechtvaardige beloning en eisen dat hun plantageaandeel wordt omgezet in grond.

Door de truc van het uitgeven van aandelen werd de wettelijk verplichte landhervorming omzeild. Het landgoed was gered maar de boeren bleven nog steeds arme, landloze dagloners op het land van de Cojuangco's. Na zes maanden staking zijn de arbeiders nog zeer vastberaden, met name nu er ook plannen liggen van de Cojuangco's om de landhervorming wederom te omzeilen door het land een andere bestemming te geven.

Het is bijna niet voor te stellen dat de stakers kunnen leven van slechts 9,50 peso (13 eurocent) per dag. De organisatie 'promotion of church people's response' zet alles in het werk om de stakers bij te staan, maar heeft geringe middelen. Haar oproep tot een financiƫle bijdrage die het mogelijk moet maken om de kinderen naar school te laten gaan, plaatsen wij graag in ons nieuwsbericht.

Stort op: giro 8118425 t.n.v. NFS, Floris Versterstraat 37, 1328 CR, Almere o.v.v. schoolmateriaal