Wageningse studenten in debat met NCPN


 

Peter den Hartog

Studenten uit Wageningen nodigden de NCPN uit om te debatteren in hun sociƫteit. In het begin was er bij mij wel twijfel of ik er heen moest gaan. Studentenverenigingen zijn meestal bolwerken van rechts volk dat voor weinig reden vatbaar is, dacht ik. Het tegendeel was echter waar.

Er werd in een leuke en open sfeer gedebatteerd. Voor de verandering werd ik als communist niet uitgemaakt voor rotte vis, maar er werd wel degelijk geluisterd. Samen met Joop Akkerman heb ik geprobeerd het spookbeeld van de communisten recht te zetten. Aan de hand van vier stellingen werd het debat gevoerd. Het viel op dat mensen vol met vragen zaten over het communisme. Opvallend was dat het beeld van Nederland bij de studenten in Wageningen nogal positief was. Armoede zou er niet zijn in het moderne Nederland. We wezen toen op de noodzaak van instellingen als de broodbus.

De Europese Grondwet zorgde voor het felste debat. Waarom 'nee' stemmen? We wezen op het feit dat als je voor de Europese Grondwet zou stemmen de gevolgen zouden zijn: vastlegging van militarisering en liberalisering. Helaas geloofden de studenten de mythe van een verenigd Europa dat zou zorgen voor vrede en democratie nog. De laatste stelling was dat niet Milosevic de genocide had veroorzaakt in Joegoslaviƫ, maar de NAVO. Joop Akkerman hield een helder betoog over de voorgeschiedenis van de oorlog in Joegoslaviƫ en hoe fascistische groeperingen werden gesteund door de imperialistische mogendheden, om op die wijze dit land instabiel te maken. Het werd stil, geen van de studenten scheen deze waarheid te kennen.

De avond werd afgesloten met een beleefd applaus voor de sprekers en een goede fles wijn.