Wereldfocus


Sinds het gedwongen vertrek van Aristide wordt de chaos in Haïti alleen maar groter. Zolang de buitenlandse bezetting voortduurt zal er geen oplossing komen. Aristide moet terug!

 

Luide kritiek op Wereldbank

Deze week trad Paul Wolfowitz, de voormalige Amerikaanse onderminister van Defensie, aan als de nieuwe baas van de Wereldbank. Wolfowitz wil het maatschappelijke middenveld meer betrekken en van Afrika een prioriteit maken, klinkt het. Maar het protest klinkt luidt. Belangengroepen en denktanks overstelpen hem met rapporten over het gebrek aan geloofwaardigheid van de instelling. (IPS, 31/5-4/6-2005)

Latijns-Amerika is vrijhandel beu

Na twintig jaar mislukte vrijhandelsprincipes heeft Latijns-Amerika schoon genoeg van het Amerikaanse concept van vrijhandel. Tijdens een recente rondreis door Latijns-Amerika promootte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice de democratie en vrijhandel nochtans als 'twee onafscheidelijke pijlers'. Bij de Midden- en Zuid-Amerikanen staat de inzet voor de democratie echter niet langer synoniem voor de zogenaamde voordelen van de globalisering die hen beloofd worden.

Het economisch beleid van Latijns-Amerika wordt al vijfentwintig jaar door Washington, het IMF en de Wereldbank beheerst. In diezelfde periode slaagden de door het Westen gedicteerde privatisering van de overheidsdiensten, de deregulering van de industrie en het openstellen van de grenzen voor buitenlandse investeerders er echter niet in Latijns-Amerika uit de armoede te halen. Het verzet tegen de plannen om een eengemaakte handelszone te realiseren, wordt met de jaren sterker.

Het Centraal-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (CAFTA), dat op 28 mei vorig jaar ondertekend werd, moet nu volgens de VS een oplossing bieden voor de economische malaise. Maar veel Midden-Amerikanen verzetten zich tegen het CAFTA omdat het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (NAFTA) tussen de VS, Canada en Mexico - het model voor de CAFTA - slechts voordelen biedt voor Amerikaanse bedrijven en niet voor de arme boeren en arbeiders in Mexico. (IPS, 31/5-4/6-2005)

Latijns-Amerika wil dictators achter slot en grendel

In Colombia, Chili en Peru wachten mensenrechtengroepen vol ongeduld op de veroordeling van Augusto Pinochet, Vladimiro Montesinos en Alberto Santofimio. De laatste weken doken nieuwe getuigenissen op in verband met politieke moordzaken die tegen de drie lopen. Het zou de eerste keer zijn dat leiders van hun kaliber een veroordeling oplopen. (IPS, 31/5-4/6-2005)

VN-troepenmacht slaagt er niet in Haïti te stabiliseren

Begin deze week werd de hoofdstad Port-au-Prince weer eens opgeschrikt door geweld. De vredesmacht is deze week precies een jaar in het land gestationeerd. Haar taak behelst vooral de instabiele situatie, die sinds het (gedwongen, red. M) vertrek van (ex)president Aristide in februari 2004 het land in de greep heeft, onder controle te krijgen, om in oktober of november verkiezingen te kunnen houden voor een nieuwe president. Maar het ziet er naar uit dat die termijn niet gehaald zal worden. De 7400 blauwhelmen blijken tot op vandaag geen greep te krijgen op de gewapende pro-Aristide-milities. Maar niet alleen de pro-Aristide-groeperingen roeren zich. Ook tal van sociale organisaties laten wekelijks hun protest horen tegen het neoliberale beleid van de interim-regering, die ze hypocriet noemen. Ook deze week werd er geprotesteerd tegen een verhoging van de benzineprijzen. (IPS, 31/5-4/6-2005)

Uitgelekt G8-rapport wekt woede

Op het internet verscheen een uitgelekte ontwerptekst voor de G8-top over klimaatsverandering. Volgens Friends of the Earth vertoont de ontwerptekstdrie grote lacunes: