Zelfs 'Deense model' gaat niet ver genoeg


Balkenende of Bos, wat is beter voor Nederland? Bos heeft zijn uiterlijk wat meer mee, maar zijn neoliberale politiek verschilt niet veel van Balkenende. Maar toch... alles beter dan Balkenende, dus weg met Balkenende 2!  

Wil van der Klift

Net als eerder het 'poldermodel' wordt nu het 'Deense model' gebruikt om de werkenden en uitkeringsgerechtigden in andere landen op een dwaalspoor te brengen. De werkgevers kijken met afgunst naar Kopenhagen. De Deense werknemers worden onder druk gezet door een rigide, zogenaamd activerend, arbeidsmarktbeleid, made in the USA (Wisconsin).

Denemarken kent diverse prikkels voor bedrijven om werknemers blijvend te laten presteren. Tegelijkertijd is er veel doorstroming. In Denemarken wisselt 30 procent van de werknemers jaarlijks van baan. Precies de flexibiliteit die de kapitalisten voor ogen staat. Geen structurele banen, maar flexibele inzet van de (anonieme) arbeidskracht. De werkloosheid ligt in Denemarken met 5,9 procent dan ook onder die in de eurozone (8,9%).

Maar het rigide arbeidsmarktbeleid is nog niet genoeg, want de Denen werken, volgens de Oeso, niet lang genoeg en dat moet veranderen. Het land moet, volgens deze kapitalistische denktank, nog meer doen aan stimulering van de arbeidsmarkt. Probleem is namelijk dat de Denen een werkweek van gemiddeld 35 uur hebben afgedwongen en dat vinden alle Europese bazen veel te kort. De Parijse denktank meent dat de Deense regering kritisch zou moeten kijken naar deze arbeidstijden. Ook adviseert de Oeso Denemarken om de productiviteitsgroei te verbeteren. Als dat niet gaat middels verdergaande automatisering, betekent dat gewoon langer en harder werken!

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019