Moordpoging op Venezolaanse president voorkomen

Redactie buitenland

Vertrouwelijke bronnen bevestigden afgelopen donderdag het bestaan van een samenzwering van de Venezolaanse oppositie, Colombiaanse paramilitairen en contrarevolutionaire Cubanen die moest leiden tot een staatsgreep tegen president Hugo Chávez.

Volgens VEA maakte de ontmoeting kortgeleden tussen Pedro Carmona, de zelfbenoemde president na de staatsgreep in april 2002 - die momenteel in Colombia verblijft met de leiders van Colombiaanse milities en gezanten van de Cubaanse bannelingengemeenschap in Miami - deel uit van deze plannen. Carmona's complot is "in strijd met de regels van het politiek asiel dat door de autoriteiten van het buurland verleend werd."

De bronnen wijzen erop dat de coupplegers nauwe banden onderhouden met mediabezitters in Carácas en voormalige officieren die betrokken waren bij de poging tot staatsgreep in 2002. Ze waren van plan gebruik te maken van Colombiaanse paramilitairen om Venezolaanse legereenheden in de provincies Lara en Portugesa aan te vallen. Extreem-rechtse Colombiaanse paramilitairen woonden de bijeenkomsten bij die "georganiseerd werden door agenten uit Miami", aldus VEA.

Woensdag 22-6 stelde een Venezolaanse congrescommissie, die in het leven werd geroepen na verdachte activiteiten van contrarevolutionairen van Cubaanse afkomst en na de arrestatie van 116 Colombianen, de invoer van een 'uitzonderingstoestand' voor in een aantal grensgebieden. Naar aanleiding van meerdere rapporten over samenkomsten in Colombia en Panama, waar moordaanslagen en couppogingen beraamd worden, heeft de Venezolaanse vice-parlementsvoorzitter Ricardo Gutiérrez aan de autoriteiten van bevriende naties verzocht de noodzakelijke maatregelen te treffen om te voorkomen dat er in hun land plannen tegen Venezuela gesmeed worden.

Bron: Prensa Latina, Carácas, 23 juni 2005, vertaling Frans Willems.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019