Ingezonden: Aanslag op station van Bologna herdacht in Italië


 

In Bologna, in het noorden van Italië, werden op 2 augustus de slachtoffers herdacht van de bomaanslag op het station, precies 25 jaar geleden. De aanslag werd opgeëist door een extreem-rechtse groep. Om half elf 's ochtends explodeerde een koffer met achttien kilogram nitroglycerine in het belangrijkste treinknooppunt van Italië. Het dak van het gebouw stortte in. Bij de bomaanslag kwamen 85 mensen om het leven. Er vielen ook 200 gewonden. Het was de zwaarste terreurdaad in Italië na de Tweede Wereldoorlog. Twee terroristen werden tot levenslang veroordeeld, een derde tot dertig jaar. Voor het eerst werd ook een verband gelegd tussen de geheime diensten en het extreem-rechtse geweld in Italië. De oprichter van de geheime loge P2 werd samen met andere logegenoten en leden van de geheime dienst veroordeeld, omdat ze het onderzoek naar de schuldigen saboteerden.

Dit bericht stond op 2 augustus op VRT-teletex. De Nederlandse media (NOS) hebben aan deze herdenking geen aandacht besteed. Misschien mag het Nederlandse volk er niet aan herinnerd worden dat het terrorisme allang voor de aanslagen in New York, Madrid of Londen bestond en wie er werkelijk achter zitten.

Jan Wijn

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019