Chávez roept bevolking Venezuela op bedreigingen VS te weerstaan


Chávez begeeft zich met grote regelmaat onder de bevolking.  

Redactie buitenland

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft het leger en de bevolking aangespoord een geest van verzet te ontwikkelen, om de toenemende bedreigingen van de VS tegen Venezuela te kunnen weerstaan.

Tijdens een toespraak ter gelegenheid van een militaire ceremonie riep het staatshoofd de officieren op zich aan de kant van het volk te scharen, in plaats van aan de kant van de oligarchie of een buitenlandse macht. "We hebben geen andere keuze dan te zeggen 'Ons Vaderland of de Dood'", waarschuwde Chávez.

Volgens Chávez is weerstand bieden een absolute noodzaak, omdat Venezuela wordt aangevallen door het "machtigste imperium uit de geschiedenis", alleen maar omdat ons land vrij wil zijn. "Alle Venezolanen moeten een geest van verzet ontwikkelen, zowel soldaten als burgers", voegde hij eraan toe.

Chávez bracht in herinnering dat onlangs ultraconservatieve congresleden van de VS een brief hebben geschreven aan de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), waarin ze hem vroegen te voorkomen dat Venezuela 100.000 geweren zou kopen van Rusland. "Hoeveel geweren en atoombommen hebben de Verenigde Staten? Hoeveel geld geeft Washington uit aan massavernietigingswapens, zoals ze die gebruiken in Irak?", vroeg Chávez en voegde eraan toe dat de imperialistische drang van de VS heeft geleid tot de vernietiging van volledige Iraakse steden, zoals Fallujah.

Met betrekking tot de beweringen van een VS-regeringsvertegenwoordiger, dat Venezuela zich mengt in de binnenlandse aangelegenheden van Bolivia, zei Chávez dat de huidige problemen in Bolivia voortkomen uit de inmiddels 200-jarige Amerikaanse aanwezigheid in de regio. Militaire interventies bedoeld om legale regeringen omver te werpen en militaire dictaturen op te leggen, zoals gebeurd is in de Dominicaanse Republiek, Bolivia, Guatemala, Panama en Chili, werden voorbereid in Washington, voegde Chávez eraan toe.

Als we terugkijken op zulke agressieaanvallen, dan kan onze huidige positie er alleen een zijn van verzet tegen elke prijs, zei Chávez.

Bron: Prensa Latina, Havana (http://www.plenglish.com), vertaling J.Bernaven.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019