Filippijnen Actueel


Positie Filippijnse president Filippijnen.

 


 


 


 

Alleen de steun van de gevestigde macht houdt president Gloria Arroyo nog in het zadel

De erkenning van president Gloria Arroyo dat het haar stem was op de bandopname van een afgeluisterd gesprek met een leider van het nationale verkiezingsbureau, de COMELEC, heeft nogal wat stof doen opwaaien. Het gros van de arme bevolking wil dat zij aftreedt. De zakenwereld, de meeste regeringsleiders en de bisschoppen van de rooms katholieke kerk, alhoewel verdeeld, willen via een gerechtelijke procedure in beide kamers echter eerst bepalen welke zonde ze heeft begaan alvorens over aftreden te praten. Met de steun die ze nu nog van de gevestigde macht in beide kamers heeft, lijkt dit een beklonken zaak. Een brede alliantie van oppositiegroepen wil de president dwingen af te treden via een reeks staatsprotesten.

Op 25 juli heeft president Gloria Arroyo haar 'State of the Nation' rede gehouden voor een gezamenlijke zitting van Senaat en Huis van Afgevaardigden en een groot aantal genodigden. Buiten het Congresgebouw en in andere grote steden, zowel in als buiten de Filippijnen, hielden tienduizenden mensen hun eigen 'State of the Nation' en eisten het aftreden van de president. Redenen voor deze eis zijn onder meer de economische crisis, talloze mensenrechtenschendingen, betrokkenheid bij illegaal gokken en het vermeend manipuleren van de verkiezingen van 2004. Uit een recent onderzoek blijkt dat nog maar 16 procent van de bevolking vindt dat de president haar vijf resterende jaren mag uitzitten.

Stakers in Lepanto-mijn uiteengeslagen, maar staking gaat door

Op 2 juli heeft de politie in een poging om de staking op de Lepanto mijn te breken 19 stakers hardhandig gearresteerd en gedurende 38 uur vastgezet. Onmiddellijk na de arrestatie werden de barricades bij één van de poorten van de mijn met geweld ontruimd en werden nieuwe werkers binnengehaald. Enkelen van hen zijn later echter weer gestopt met werken. Twee dagen later werden ook de barricades aan een tweede poort opgeruimd. De staking op de Lepanto-mijn leidt voor de stakers tot een onophoudelijke reeks van pesterijen door de politie, variërend van illegale arrestaties en ontslagen tot voedselblokkades. Op 23 juli heeft de staking, als gevolg van deze pesterijen, de vorm aangenomen van een 'bestorming' van het terrein van het bedrijf. Na dit incident heeft de bedrijfsleiding een arbitragecommissie opgericht om tot een overeenkomst te komen, die tot op heden niet tot resultaten heeft geleid.

Het vermoorden van activisten gaat onverminderd door

Ondanks de aandacht die de moorden op politieke activisten en journalisten in de lokale en internationale media en zelfs in het parlement hebben gekregen, gaan deze onverminderd door. Zo werden op het eiland Negros onlangs vier activisten van de vakbond van suikerrietarbeiders NFWS en de boerenorganisatie KMP vermoord. Ook werd in een provincie even ten noorden van Manilla een burgemeester, aangesloten bij de progressieve partij Bayan Muna, vermoord. In het verre zuiden moest de zoveelste journalist het ontgelden.

Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen Actueel 15-7 en 1-8-2005