VS verliezen nog meer helikopters in Afghanistan

VS-helikopter stort neer vlakbij hoofdstad Afghanistan

Redactie buitenland

Vrijdag is een helikopter van de Verenigde Staten neergestort tijdens een oefening op het vliegveld Bagram, vlakbij de Afghaanse hoofdstad Kabul. Daarbij raakten twee bemanningsleden gewond, aldus een verklaring van het Amerikaanse leger.

De AH-64 Apache-helikopter stortte neer tijdens een trainingsmissie vlakbij een belangrijke militaire VS-basis op Bagram, waarbij twee bemanningsleden gewond raakten, zei het VS-leger. De woordvoerder voegde eraan toe dat er geen brand of explosie ontstond na het incident. De twee gewonde bemanningsleden zijn voor behandeling overgebracht naar een VS-basis en verkeren nu in goede conditie.

De oorzaak voor het neerstorten van de helikopter kon niet onmiddellijk gevonden worden, het onderzoek daarnaar gaat nog door. Het ongeluk gebeurde een dag nadat het VS-leger had gemeld dat een VS-Chinookhelikopter was vernietigd door brand, toen het een te harde landing maakte. De zes VS- militairen en de 25 Afghaanse soldaten waren tijdig in veiligheid.

Op 28 juni werd een Chinookhelikopter van de VS tijdens een zoekoperatie in Kunar, een Oostelijke provincie van Afghanistan, neergehaald met een door een raket afgeschoten granaat. Zestien VS-soldaten, waaronder acht leden van de Navy SEAL, kwamen daarbij om. Op 15 april kwamen vijftien Amerikaanse soldaten en drie VS-burgers om het leven, toen de Chinook waarin ze zaten in een zandstorm terechtkwam en neerstortte op weg naar Bagram.

Na de val van de Taliban eind 2001 bleef een door de VS geleide coalitie van meer dan 18.000 manschappen in Afghanistan, met als doel het opsporen van restanten van de Taliban en andere islamitische strijders. Sinds Operatie Enduring Freedom van start ging in 2001 zijn ongeveer 170 VS-manschappen gedood in en rond Afghanistan, [en verloren de VS minstens 12 helikopters, nvdr].

People's Daily, Xinhua News Agency, 30-7-2005, vertaling J. Bernaven.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019