Venezuela en Cuba helpen ook armen VS met het 'Oogzichtprogramma'


200 miljoen kinderen op de wereld slapen op straat. Daaronder is geen enkel Cubaans kind.  


Cuba en Venezuela ontwikkelen alternatief voor de Noord-Amerikaanse vrijhandelsassociatie ALCA (FTAA).  


 

Redactie buitenland

De Venezolaanse President Hugo Chávez kondigde aan dat 100.000 Latijns-Amerikanen dit jaar oogchirurgie zullen ondergaan op Cuba, als onderdeel van het Milagro (Mirakel) Medische Programma van het eiland, dat volgens hem ook patinten van de Verenigde Staten zal betreffen.

Tijdens zijn wekelijkse radio- en tv-optreden, zei President Chávez dat het Cubaanse medische initiatief bestaat uit een gratis oogchirurgisch programma voor slechtziende Latijns-Amerikaanse en Caribische mensen. Chávez zei dat patiënten uit de VS ook kunnen deelnemen, aangezien het beleid van de Bush-regering een aanzienlijk gedeelte van de bevolking van gezondheidszorg blijft uitsluiten.

De populaire Venezolaanse leider zei dat het Milagro project één van de initiatieven van het Bolivariaanse Alternatief voor de Amerika's (ALBA) is, door Venezuela en Cuba gezamenlijk ten uitvoer gebracht, om hulp te bieden aan de meest behoeftigen. Het ALBA-project beklemtoont solidariteit en wordt gezien als Latijns-Amerikaans integratie-alternatief voor de Vrijhandelszone van Amerika (FTAA) die door de VS worden bevorderd. Het Zuid-Amerikaanse land en het Caribische eiland zijn de eerste twee landen die ALBA volledig omhelzen.

Tijdens gesprekken met de arbeiders van een kleding- en schoenfabriek in het gebied maakte Chávez duidelijk dat de opgevoerde bedreigingen en agressie van Washington tegen de vreedzame revolutie die in zijn land plaatsvindt, en de medeplichtigheid van de lokale oligarchie aan de pogingen om de economie te saboteren, zal mislukken.

De president, wiens populariteitscijfer nu wordt geschat op 70 procent, kondigde tevens de bouw van een nieuwe school aan en nodigde de mensen uit de omgeving uit om hun mogelijkheden en de lokale hulpbronnen volledig te ontwikkelen, aangezien Venezuela een nieuw socialistisch model smeedt.

Bron: AIN, Havana, 1 augustus (http://www.ain.cubaweb.cu), vertaling redactie.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019