Venezuela eist de berechting van Posada wegens terreur

Redactie buitenland

Venezuela eist van de VS dat de Cubaanse dissident Luis Posada Carriles berecht wordt wegens terrorisme en niet wegens het illegaal binnenkomen in het land. De Venezolaanse vice-president José Rangel zegt volgens 'El Universal' van donderdag 28-7 dat de zaak tegen Posada het Immigratie Hof ontnomen dient te worden en ter behandeling gegeven aan het ministerie van Justitie in de VS.

Eerder deze week weigerde een immigratierechtbank Posada's verzoek tot vrijlating op borgtocht, waardoor hij gedwongen is in Texas opgesloten te blijven.

Posada is in afwachting van een rechtszaak wegens illegaal binnenkomen in de VS. Een rechter oordeelde dat de beschuldiging van betrokkenheid bij terroristische aanslagen eveneens een reden is waarom hij achter de tralies moet blijven. De 77-jarige Posada is in Venezuela aangeklaagd omdat hij de ontwerper zou zijn van de bomaanslag op een Cubaans vliegtuig in 1976, waardoor 73 mensen de dood vonden. Hij ontkende elke betrokkenheid bij deze aanslag.

Functionarissen in Venezuela en Cuba hebben zijn uitlevering aan Venezuela geëist. Posada kwam stiekem de grens van Mexico naar Texas over, maar is door autoriteiten in Miami aangehouden.

In mei onthulden vrijgegeven documenten dat Posada in de 70er en 80er jaren een betaalde informant voor de CIA was. Venezolaanse functionarissen gaven documenten vrij, waaruit bleek dat hij voorkennis had van de bomaanslag op het vliegtuig.

Bron: United Press International, 28-7-2005, vertaling Thomas Janssen.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019