President Chávez voorziet Latijns-Amerika van olie


Standbeeld van de negentiende eeuwse leider van Venezuela, Simon Bolivar, onthuld in het Goft-o-gou (dialoog) park in Teheran op zondag 28-11-2004. De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van president Hugo Chávez, de voorzitter van de gemeenteraad van Teheran, Mehdi Chamran, en de toenmalige burgemeester van Teheran, Mahmoud Ahmadinejad, nu minister-president. Venezuela en Iran voeren steeds meer een gezamenlijk oliebeleid.  

Redactie buitenland

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft op zondag 14 augustus jl. in zijn wekelijkse radiorede opnieuw de Amerikaanse president George Bush gewaarschuwd. Chávez beschuldigde de Amerikaanse president van terrorisme en zei dat er nooit eerder zo'n wreed 'imperialistisch' rijk is geweest als het Amerika onder Bush.

Venezuela, lid van oliekartel Opec, en 's werelds vijfde olieproducent, is één van Amerika's grootste olieleveranciers. Chávez liet weten de olieleveranties aan de VS niet stop te willen zetten. "We hebben geen enkele reden om de leveranties te staken, tenzij Mister Danger (Bush-Meneer Gevaarlijk) ons daartoe provoceert." Hij maakte vooral duidelijk dat de reserves van zware olie die zich in het Orinoco-gebied bevinden, niet bestemd zijn voor de VS. "In de eerste plaats is de olie bestemd voor het Venezolaanse volk en de bevolking van Latijns-Amerika en de Cariben."

Venezuela is sinds kort begonnen om Latijns-Amerikaanse landen te voorzien van goedkope olie. Uruguay en Argentinië, twee landen met een linkse president, mogen olie betalen met vlees en het politiek instabiele Ecuador mag zijn olie goedkoop laten bewerken in een Venezolaanse raffinaderij. Paraguay krijgt ook goedkope olie en vorige week bood Chávez ook Brazilië meer olie aan en tevens het recht om een grote olieconcessie bij de Orinoco-rivier te verwerven.

Chávez en de Braziliaanse president Lula bespraken ook een voorstel waarbij de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA olietankers van Braziliaanse scheepswerven zou kopen. In juni heeft de Venezolaanse president ook al aan vijftien Caribische landen een energie-alliantie aangeboden. Het voorstel deze landen van goedkope olie en olieopslagfaciliteiten te voorzien zou op regeringsniveau tot afspraken moeten leiden. Chávez wil op die manier Texaco en andere oliemaatschappijen buitenspel zetten. Overigens voorziet de Venezolaanse leider Cuba al langere tijd van goedkope energie. Op hun beurt zijn Cubaanse onderwijzers en medici actief in Venezuela.

In eigen land pakt Chávez ook de buitenlandse oliemaatschappijen aan. Ze betaalden de afgelopen jaren veel te weinig belasting. Vrijdag liet de belastingdienst in Venezuela beslag leggen op bezittingen van Shell ter waarde van 280 mrd bolivar (105 mln euro).

Bron: Financieele Dagblad, 16-8-2005.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019