Sterven voor een hamburger

Pentagon geeft McDonald's onderscheiding voor steun aan Irak

Rainer Rupp

Het ministerie van Defensie in Washington heeft de fastfoodketen McDonald's gelauwerd voor de geweldige ondersteuning van het VS-leger. In een speciale ceremonie overhandigde de onderminister van Defensie, Gordon England, onlangs de Orde voor Buitengewone Publieke Inzet aan de chef van de onderneming, Michael Roberts. De tweede man van het Pentagon prees met name de geweldige hulp van het Hamburgerconcern aan de VS-troepen.

Roberts zou daardoor niet alleen voor zijn eigen onderneming, maar voor heel ondernemend Amerika de marsrichting hebben aangegeven. Inderdaad was McDonald's een van de eerste megasponsors voor het programma dat het Pentagon in maart startte: "America Supports You" (Amerika steunt jullie) en dus feitelijk voor de bezettingstroepen in Irak. Bovendien heeft de hamburgerbrader naast royale giften ook aan invalide geraakte soldaten "de mogelijkheid geboden om carrière te maken". Uiteraard is de campagne in mindere mate een hulp voor de soldaten van de VS. Hoofdzakelijk dient ze ertoe de oorlog in Irak te rechtvaardigen en te verheerlijken als een humane en democratische opdracht.

Ook in Irak is McDonald's al behoorlijk bekend. Al tijdens de eerste conferentie van investeerders in oktober 2003 in Londen, door het economisch tijdschrift The Economist aangekondigd als "kapitalistische droom", had dit concern uit de VS een leidende rol.

Thomass Friedman, drager van de Pulitzerprijs, had al vier dagen voor het bombardement op Joegoslavië in de New York Times duidelijk gemaakt dat de nauwe relatie tussen het VS-leger en deze wereldketen met 30.000 vestigingen niets bijzonders is. Hij schreef in maart 1999 over het samenspel tussen de neoliberale globalisering en het VS-imperialisme: "De onzichtbare hand van de markt zal nooit zonder zijn vuist regeren." McDonald's kan niet floreren zonder Mc Donnell Douglas, de ontwerper van de F15.

"Ik zou kunnen sterven voor een Hamburger" heeft voor de soldaten van de VS in Irak inmiddels een letterlijke betekenis gekregen.

Bron: junge Welt, 18-7-2005, vertaling Yosé Höhne-Sparborth.