Iberia maakt CJB-reis naar Wereld Jeugd Festival onmogelijk


Als we er niet in slagen om het Amerikaanse imperialisme te ontmantelen zal het de aarde vernietigen, zei de Venezolaanse president Hugo Chávez op zondag 14 augustus tijdens het Anti-imperialisme Tribunaal op het 16de Wereld Jeugd Festival in Caracas.  


 


 


 


 

Carácas-delegatie

Als CJB-vertegenwoordigers zouden voorzitter Arlen Sabajo en hoofdredacteur van 'Voorwaarts!', Annabelle Schouten, deelnemen aan het Wereld Jeugd Festival van 8 tot en met 15 augustus in Caracas, Venezuela. De Spaanse vliegmaatschappij Iberia heeft in Madrid echter roet in het eten gegooid: de reis kon niet doorgaan. Arlen en Annabelle overwegen juridische stappen.

Op maandag 8 augustus vertrok het vliegtuig om 8.50 uur vanaf Schiphol, 18 minuten later dan gepland. Om 11.30 uur kwamen ze aan op het vliegveld van Madrid om daar vervolgens over te stappen op het vliegtuig naar Caracas. Om van de ene kant van het vliegveld naar de andere te komen nam meer dan 40 minuten in beslag. Het volgende vliegtuig zou om 12.20 uur vertrekken. Arlen en Annabelle stonden daar om 12.10 en werden niet meer doorgelaten. Het vliegtuig stond er nog, met hun bagage erin nota bene! Naast hen stonden nog drie andere passagiers, die er ook niet meer doorkwamen.

Van 12.30 tot 20.30 uur hebben de CJB'ers doorgebracht bij verschillende loketten van Iberia om voor hun rechten als passagiers op te komen. De medewerkers waren allerminst bereid tot luisteren, laat staan tot het verlenen van service. Arlen en Annabelle werden acht uur lang van het kastje naar de muur gestuurd. Alleen al om te weten te komen waar de bagage lag duurde zo'n vier uur. Wie boos werd (er waren nog veel andere gedupeerde en boze passagiers), kreeg eenvoudigweg de politie op zijn dak.

Via de Venezolaanse ambassades in Den Haag en Madrid (hier werden we hartelijk ontvangen door ene Fidel) is nog geprobeerd ons naar deze voor de CJB zo belangrijke internationale jongerenmeeting te krijgen (de CJB was daar ook mede op uitnodiging van de Venezolaanse regering), maar dit leverde weinig op, slechts onzekerheid. De ambassades zijn hier zeer verontwaardigd en kwaad over. Dit zal zeker een flink politiek staartje krijgen.

Woensdagavond zijn Arlen en Annabelle zwaar teleurgesteld teruggekomen. Internationaal betekent dit een gemiste kans, bovenal heeft de behandeling door Iberia veel financiële en persoonlijke schade toegebracht. De CJB'ers zijn van plan het bedrijf, dat blijkbaar winst wil maken zonder diensten te verlenen aan te klagen, zo nodig als het gewenste resultaat niet bereikt wordt, met juridische stappen. De Consumentenbond, het Spaans Verkeersbureau en de reizigersorganisatie ANVR zijn op de hoogte gesteld.

Jip van Dort en Wilco Mulhuijzen, twee andere deelnemers aan het Festival, zijn met een eerdere vlucht vanuit een ander land wel goed gearriveerd. Houd voor nieuws en updates over het Festival de sites van de verschillende delegaties in de gaten via: www.chengetheworld.org. Bij terugkomst zal de CJB de ervaringen en informatie van Jip en Wilco zo goed mogelijk naar buiten brengen via bijeenkomsten, de pers, onze eigen 'Voorwaarts!' en de website. De solidariteit met Venezuela blijft en de strijd gaat voort.

Venceremos!

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019