Moskou waarschuwt tegen gebruik van geweld m.b.t. Iraans kernprogramma

Redactie buitenland

Regeringsvertegenwoordigers in Moskou hebben westerse overheden gewaarschuwd geen geweld te gebruiken in een poging om Iran te dwingen zijn kernprogramma stop te zetten, zeggend dat deze optie averechts en gevaarlijk kan zijn.

"De problemen die zich met betrekking tot de kernactiviteiten van Iran voordoen zouden door diplomatie, op basis van het internationale recht en binnen het kader van de nauwe samenwerking van Teheran met IAEA [Internationale Organisatie voor Atoomenergie] moeten worden opgelost", zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Mikhail Kamynin, op woensdag 17-8.

Kamynin zei dat een resolutie die onlangs door de Raad van Gouverneurs van de IAEA werd goedgekeurd Iran oproept opnieuw een vrijwillig moratorium in te stellen op gevoelige kernactiviteiten, terwijl tezelfdertijd het soevereine recht van naties kernenergie voor vreedzame doeleinden te ontwikkelen en te gebruiken werd herbevestigd.

De woordvoerder zei dat de Russische regering het standpunt inneemt dat oplossingen voor problemen met betrekking tot het kernprogramma van Iran liggen in technisch overleg en diplomatieke dialoog, niet in politieke confrontatie en dat het gebruik van geweld een averechtse en gevaarlijke optie was, vol met onvoorspelbare gevolgen.

Het Kremlin steunt de ontwikkeling van vreedzame kerntechnologie in Iran. Een oplossing moet worden gevonden voor het Iraanse kernprobleem zonder dat het wettelijke recht van het land om vreedzame kerntechnologie te ontwikkelen met voeten wordt getreden, zei een hooggeplaatste bron in het Kremlin.

Het Kremlin is ook tegen de verspreiding van kernwapens naar andere werelddelen, in het bijzonder het Midden-Oosten, zei hij. "Wij zijn categorisch tegen de verspreiding van kernwapens naar alle werelddelen, in het bijzonder het Midden-Oosten, gezien het hoge risico van conflicten in dit gebied. Wij zullen van dit principe uitgaan bij de opbouw van betrekkingen met Iran", zei hij.

Bron: Russische informatie-agentschap (Novosti) 17-8-2005
en.rian.ru/world/20050817/41172753.html

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019