Rusland en Kazachstan beginnen tweede fase Kaspische antiterreuroefening

Redactie buitenland

Rusland en Kazachstan, de zwaargewichten van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), begonnen donderdag 18 augustus jl. met de tweede fase van gezamenlijke antiterroristenoefeningen in de Kaspische regio, meldden antiterrorismespecialisten van het GOS.

Volgens het programma, dat door het 'Anti Terrorisme Centrum' van het GOS wordt gecoördineerd, zal een groep 'terroristen' een ministerieel gebouw in een internationale zeehaven en een olietanker met zijn bemanning overmeesteren. Haar eisen zullen de beëindiging van onderhandelingen over de rechtsvorm van de Kaspische Zee betreffen.

Eenheden van het 'Nationale Veiligheids Comité' van Kazachstan en van Rusland's 'Federale Veiligheids Dienst' zullen een tegenaanval leiden, en het ministerie van Noodsituaties van Kazachstan zal in een later stadium meedoen om aan de nasleep van de gesimuleerde terroristenaanval leiding te geven. Hogere antiterrorismespecialisten van de lidstaten van het GOS en Iran zullen als waarnemer aanwezig zijn bij de de oefening. Een eerdere antiterrorisme-oefening van het GOS werd gehouden in juni 2004 in Moldavië. Moldavisch personeel nam deel samen met zijn tegenhangers van Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland.

Bron: Novosti, Russisch Informatieagentschap, 18-8-2005, met behulp van Altavista vertaalmachine. en.rian.ru/russia/20050818/41178706.html

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019