Gesprek met stakende mannen van de Amsterdamse stadsreiniging


Stakende mannen van de reinigingsdienst in Amsterdam. "We zitten hier niet voor onze lol. De VNG saboteert de onderhandelingen. Er moet nu snel een goed akkoord komen. De enige manier om verdere stakingen te voorkomen". (Zie verder bladzijde 6)  

Eva Strausz

Waarom wij staken? Heus niet omdat we niet van ons werk houden, of omdat we willen luieren. Wij houden graag de stad schoon. Ieder zijn werk, wij werken met plezier bij de stadsreiniging. De sfeer onderling is best goed.

We werken samen. We bespreken de problemen met elkaar. Het leven is duur geworden na de invoering van de euro. Neem nou een blikje drinken, dat kostte vroeger 1 gulden nu kost zoiets niet 1 euro, maar 1,75 euro! Maar onze salarissen zijn niet meegestegen. Daarom ligt het werk plat.

Als we de vaste lasten betaald hebben - wij krijgen bijvoorbeeld geen subsidie voor onze woonlasten - dan houden we ongeveer 200 euro over. Voor een gezin, man vrouw en kind is dat echt geen vetpot. En hoe moet dat nou binnenkort gaan als we veel meer geld kwijt zullen zijn voor een ziektekostenverzekering? We weten nog niet precies wat er boven ons hoofd hangt, maar het ziet er niet best uit. De VNG moet voor een eerlijke CAO maar eens een akkoord gaan sluiten. Dat mag nou toch wel na anderhalf jaar? We hopen dat het snel voor elkaar komt, dan gaan we graag weer de vuilnis ophalen en zullen we weer de straten schoonmaken.

Joop Eckel, leidinggevende bij het grootste stadsreinigingsdepot in Amsterdam aan de Czaar Peterstraat: "Het gaat niet alleen om het geld. De mensen die onze CAO moeten afsluiten lopen ertegen aan dat de VNG er van alles bijsleept, zoals bij de problemen van de brandweer over FLO, en schuiven de zaak maar voor zich uit. Maar wij laten ons niet tegen elkaar opzetten. Wij blijven solidair met elkaar. Saamhorigheid tussen werkende mensen is ook erg belangrijk.

We krijgen hier Amerikaanse toestanden door het beleid van mensen als De Geus. Ik kan maar niet begrijpen hoe iemand met een Christelijke achtergrond zulk asociaal beleid kan voeren! De mensen die nu regeren gooien graag met begrippen als zelfstandigheid, onafhankelijkheid en eigen initiatief. Maar er zullen in een land altijd mensen zijn die niet voor zichzelf kunnen opkomen. Wie wil er nou niet zelfstandig of onafhankelijk zijn of wie wil er nou geen eigen initiatief nemen? Maar niet iedereen is daartoe in staat. Waar blijft de solidariteit naar elkaar?

Wij hebben bijvoorbeeld tamelijk veel mensen met een handicap werken bij de stadsreiniging. Mensen bijvoorbeeld die niet zo erg goed kunnen lezen. Die dus niet altijd begrijpen wat ergens geschreven wordt. Maar ze kunnen wel geweldig goed de stad schoonmaken en de vuilnis ophalen. Is het nou echt zo'n ouderwets idee dat we solidair moeten zijn met onze medemens die niet voor zichzelf kan opkomen? Ik vind van niet en daarom vind ik dus dat de mensen recht hebben op een fatsoenlijke CAO."

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019