Uitnodiging: Solidariteitsbijeenkomst met Chili


Allende met Kalashnikov  


Pablo Neruda en Allende  

"Quiero estar en la muerte con los pobres
Que no tuvieron tiempo para estudiarla,
mientras los apaleaban los que tienen
El cielo dividido y arreglado."

Pablo Neruda

Plaats en tijd

11 september 2005, 12.00 tot 13.30 uur
Monument op president Allendelaan, Amsterdam.

Cultureel en politiek programma

Herdenk 11 september 1973

Na driemaal eerder te hebben meegedaan aan de presidentsverkiezingen werd Salvador Allende in 1970 gekozen tot president van Chili. Drie jaar lang heeft hij geprobeerd om met grote steun van het volk het land fundamenteel te hervormen en meer sociale en economische rechtvaardigheid te bewerkstelligen.

Dat werd hem niet in dank afgenomen door de heersende elite en de Verenigde Staten (die grote belangen in Chili hadden). Al vanaf het eerste moment werd hij op allerlei manieren gedwarsboomd. Alhoewel dat enige problemen veroorzaakte bleef de steun van het volk groot en groeide alleen maar. Allende kon maar moeilijk zijn werk doen omdat de rechtse partijen een meerderheid in het parlement hadden, maar eind 1973 zouden er verkiezingen plaatsvinden die Allende ook in het parlement een meerderheid hadden kunnen bezorgen.

Zover is het nooit gekomen, op 11 september 1973 werd er een brutale staatsgreep gepleegd door het Chileense leger, met grote steun van de Verenigde Staten (en tevens een aantal koninklijke Europese families waaronder de Nederlandse). Salvador Allende kwam om het leven en duizenden mensen werden vermoord of 'verdwenen'. Het dictatoriale regime van Pinochet hield 17 jaar stand en om aan de macht te blijven moest er nog 17 jaar gemoord en gemarteld worden en werd het volk systematisch onderdrukt.

De redenen van de staatsgreep zijn achteraf zeer duidelijk. Allende wilde sociale hervormingen, maar de dictatuur heeft ervoor gezorgd dat bijna nergens in Latijns-Amerika de verschillen tussen arm en rijk zo groot zijn als in Chili. Genationaliseerde bedrijven werden weer aan hun oude (vaak uit de Verenigde Staten afkomstige) eigenaren teruggegeven. De economische groei was zogenaamd hoog, maar de opbrengst kwam slechts in de zakken van de oude elite terecht. Achteraf is gebleken dat Pinochet zelf er ook een rijk man door is geworden en dat hij tientallen buitenlandse bankrekeningen had.

Om zichzelf te beschermen heeft het leger zijn macht nog steeds niet opgegeven. Men leeft er nog steeds met een ondemocratische grondwet, door het leger opgedrongen, waarbij ongeveer eenderde van de senaat door het leger wordt benoemd zodat grondwetswijzigingen zo goed als onmogelijk zijn. Bovendien vaardigde het leger een wet uit die bepaalt dat zijn misdaden voor het grootste deel onbestraft blijven.

Informatie, tel: 0620693986, e-mail: recabarren@hispavista.com

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019