Groeiende Amerikaanse belangstelling voor Cubaanse markt

Redactie buitenland

Ondanks beperkingen, opgelegd door de regering Bush in 2005, bedoeld om Cubaanse aankopen van voedsel van de VS te belemmeren, is er een groeiende wens onder Noord-Amerikaanse producenten en handelaren om de markt van het eiland te herontdekken.

Het bezoek van Dave Heineman, gouverneur van Nebraska, aan Havana toonde de wens van boeren en zakenlieden van deze en andere staten in de VS om handel te drijven met Cuba en de normalisatie van de relatie tussen beide landen te bewerkstelligen.

De handelsmissie van Heineman, bestaande uit een delegatie van meer dan tien vertegenwoordigers van ondernemingen, eindigde met het ondertekenen van een overeenkomst ter waarde van 17 miljoen dollar met het Cubaanse bedrijf Alimport. Volgens de overeenkomst zal Cuba van de Amerikaanse ondernemingen 5.000 ton bonen en zo'n 100.000 ton graan, tarwe en soja, 100 tot 200 melkkoeien en andere producten uit Nebraska kopen.

Ondanks belemmeringen opgelegd door de VS, zoals contante betaling vooraf alvorens de goederen Noord-Amerikaanse havens kunnen verlaten, zullen de aankopen in 2005 het totaal van 2004 van 470 miljoen dollar overtreffen.

Cuba deed voedselaankopen ter waarde van 300 miljoen dollar in andere landen nadat het ministerie van Handel in de VS op 22 februari jl. de regel vaststelde voor contante betaling vooraf aan de verscheping. Anders zouden de Noord-Amerikaanse voedselaankopen van het eiland het totaal van het vorige jaar hebben overtroffen. Niettemin wees Heineman op de handelstoename tussen Cuba en Nebraska en zei dat zij dachten in november andere overeenkomsten in Havana te ondertekenen.

"Dit is een dag geweest om trots op te zijn voor de Nebraska-boeren die toegang hebben gekregen tot een nieuwe en interessante markt", zei de gouverneur toen hij de overeenkomst tekende in Cuba's 'Hotel Nacional'.

Net als andere leidende figuren uit de regering van de VS die hem in Cuba voorafgingen, is Heineman vóór de normalisatie van de betrekkingen tussen de twee landen, wier geografische nabijheid veel voordelen biedt.

Bron: Prensa Latina, Havana, 24-8-2005.

http://www.plenglish.com

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019