"De Geus helpt havenwerkgevers bij sabotage tewerkstelling"


Trots om een docker te zijn! Demonstratie op woensdag 31 augustus in Den Haag. (Foto's Richard H./site Bondgenoten)  


 


 


 

Sociaal-ecomische redactie

Minister De Geus helpt de havenwerkgevers bij hun sabotage van het overleg over de tewerkstelling van alleen geregistreerde vakmensen voor het laden en lossen, was de kritiek op woensdag 31 augustus op het Plein voor de Tweede Kamer tijdens het protest van FNV Bondgenoten. Zo'n vijftienhonderd havenwerkers, die acht uur staakten, waren in werkkleding en met de helmen op naar Den Haag getogen.

Het ILO-verdrag 137 bepaalt dat alleen geregistreerde havenwerkers mogen laden en lossen. De Geus wil daarvan af nu de werkgevers toch niet aan registratie meewerken. Het kabinetsbeleid is bovendien gericht op het flexibeler maken van de arbeidsmarkt.

"De enige reden dat De Geus het ILO-verdrag 137 wil opzeggen, is de weigering van de werkgevers om de verplichte registratie van werknemers op zich te nemen", zei Henk van der Kolk, de voorzitter van FNV Bondgenoten. De Geus haalde zijn schouders op voor de demonstranten.

FNV Bondgenoten vreest voor verdringing van havenwerkers door goedkope en onervaren uitzendkrachten, ook uit Oost-Europa. Hierdoor komt de veiligheid bij het sjorren in het geding, staan de werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden van ervaren krachten op het spel.

Volgens bestuurder Niek Stam is de organisatie in de buurlanden België en Duitsland een goed voorbeeld, hoewel deze landen het ILO-verdrag niet hebben ondertekend. Daar wordt echter uit eigen beweging nauw samengewerkt om de arbeidsmarkt in de havens te reguleren.

De rechter bepaalde op 29 september 2004 op verzoek van FNV Bondgenoten dat de weigering van de staat om de registratie te bewerkstelligen in strijd is met het door ons land wel geratificeerde ILO-verdrag. Tegelijkertijd bepaalde de rechter dat hij de regering niet kan opleggen de registratie in een wet te regelen, omdat hij dan op de stoel van de politiek zou gaan zitten.

Om uit de patstelling te komen, besloot De Geus het verdrag dan maar op te zeggen. "Dit is toch te gek voor woorden", reageerde vakbondsbestuurder Stam subiet. "De Geus rijdt door rood en haalt dan het stoplicht maar weg."

Bron: FNV Bondgenoten, 31-8-2005.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019