Omstreden Marx wint omstreden 'filosofenverkiezing'

Johan van de Werken

Karl Marx is door het BBC-radioprogramma 'In Our Time' uitgeroepen tot 'Grootste Filosoof Aller Tijden'. In de Britse media is fel gereageerd op Marx' triomftocht. Marx bleek na het sluiten van de filosofenverkiezing - begin juli - goed te zijn voor ruim een kwart van de bijna dertigduizend stemmen. Op ruime afstand volgen David Hume (twaalf procent) en Ludwig

Wittgenstein (zeven procent). Respectievelijk Nietzsche, Plato, Kant, Thomas van Aquino, Socrates, Aristoteles en Popper sluiten de toptien af.

Het tijdschrift The Economist suggereerde eind juni - toen uitlekte dat Marx aan kop lag - dat de marxisten vals zouden spelen. Ze riep haar lezers daarom op tot een tactische stem op Hume. 'In Our Time'-presentator Melvyn Bragg ziet in de aantijgingen "een indicatie van de verdenking die nog altijd rust op marxisten". Bragg verzekert dat er niet is vals gespeeld: "Marx heeft niet alleen gewonnen, hij won met grote voorsprong."

In de Britse media verschenen gedurende de verkiezing verschillende artikelen met uiteenlopende redenen om wel of niet op Marx te stemmen, variërend van "Mensen stemmen alleen op hem omdat hij voldoet aan het beeld van een oude man met een witte baard" tot "Na alle verschrikkingen van de twintigste eeuw, zou een overwinning voor Marx suggereren dat we niets hebben geleerd."

Op de website marxist.com lacht men in het vuistje: "Ze zeggen dat het marxisme achterhaald is en dat het kapitalisme werkt. Helaas voor hen hebben mensen hersens en kunnen ze voor zichzelf beslissen. De gebeurtenissen in de wereld bevestigen juist wat Marx heeft geschreven."

Critici spraken voor aanvang al over de 'dwaasheid' van een filosofenverkiezing. Columnist Rod Liddle van The Times geeft de BBC nog een trap na door te stellen dat nu "officieel is bevestigd dat Marx veel beter is dan Wittgenstein. Laat dit een les voor jullie zijn, saaie logische positivisten."

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019