Bush: geld speelt geen rol bij wederopbouw

Winnaars en verliezers van de golframp


Leugens en onge├»nteresseerdheid, handelskenmerken van de familie Bush.  


 


 

Redactie buitenland

De Amerikaanse president Bush heeft duidelijk gemaakt dat geld geen rol speelt bij de wederopbouw van de rampgebieden aan de Golfkust. "Het kost wat het kost", zei de president. Volgens Bush heeft de hulpoperatie uiteraard gevolgen voor de staatsbegroting, maar hij is ervan overtuigd dat zijn land, hij bedoelt de bevolking, ook deze lasten nog wel zal kunnen dragen. De wederopbouw zal naar schatting meer dan 200 miljard dollar gaan kosten. De vrienden van Bush en Cheney waren er als de kippen bij.

De economische adviseur van Bush, Allen Hubbard, bevestigde eerder dat de kosten voor 'Katrina' het begrotingstekort zullen vergroten. Het tekort op de Amerikaanse begroting beloopt momenteel 333 miljard dollar. Bush verzekerde eerder deze week al dat zijn beleid om het tekort in 2009 gehalveerd te hebben in vergelijking met begin dit jaar, onverminderd zal worden uitgevoerd. Zowel Bush als Hubbard tekende evenwel aan dat er kritisch naar de uitgaven van de staat zal worden gekeken. Kritisch kijken naar staatsuitgaven betekent afbraak van voorzieningen en subsidies, meestal om de armen nog enigszins uit het moeras te helpen. De Amerikaanse bevolking, en met name de arme, zal in rap tempo verder moeten inleveren. Vooral het sociale voorzieningenniveau zal verder worden uitgekleed. Maar er zijn natuurlijk ook winnaars.

Vrienden Bush en Cheney krijgen de vetste Katrina-contracten

Bedrijven die miljoenen dollars hebben gestort in de verkiezingskassen van George W. Bush en Dick Cheney gaan er als eersten vandoor met vette contracten voor de wederopbouw na de orkaan Katrina. In een aantal gevallen gaat het om consortia die ook dik verdienen aan de oorlog in Irak en het herstel daarvan, o.a.: wegen, bruggen, elektriciteitsnetwerken, rioleringen en olie-installaties.

De contracten worden afgesloten zonder dat concurrerende bedrijven ook kunnen bieden op het werk. Vooraanstaande Democraten in het Congres beschuldigen de regering-Bush daarom opnieuw van vriendjespolitiek.

Een van de begunstigde bedrijven is Kellogg Brown & Root, een dochter van Halliburton, waarvan Cheney van 1995 tot 2000 president-directeur was. De vice-president krijgt nog steeds 195.000 dollar per jaar van Halliburton, dat contracten ter waarde van miljarden dollars heeft gekregen van het Witte Huis voor werk in Irak.

De Texaanse multinational Halliburton KBR was ook actief in Aghanistan en Oezbekistan en bouwde cellen voor terreurverdachten in Guantanamo Bay. In 2002 sloot KBR een contract met de landmacht met een looptijd van tien jaar. Het bedrijf strijkt nu ook lucratieve contracten op voor de wederopbouw van de verwoeste Golfkust in het zuiden van de Verenigde Staten. Dat wordt het meest ambitieuze project sinds het Marshallplan. Een ander bedrijf dat al bezig is met het voorzien van noodbehuizing voor slachtoffers van de orkaan is Bechtel uit San Francisco. Bush benoemde de president-directeur van Bechtel in zijn Raad voor de Export. Bush en Cheney werken hard aan hun pensioen dat steeds sneller dichterbij komt. We zeiden het al eerder, tuig van de richel. Of mag je de vrienden van Balkenende zo niet noemen?

Bron: AD, 16-9-2005.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019