Venezuela bereidt zich voor op Amerikaanse inval

Redactie buitenland

Venezuela heeft plannen voor een door de VS geleide invasie onthuld en bereidt zich voor op de verdediging van het land tegen de invasiemacht, zo zei president Hugo Chávez in een verslag van de staatspersdienst.

Het Bolivariaanse Nieuwsagentschap meldde vrijdagavond dat Chávez zijn uitlatingen deed tijdens een interview met CNN. Het is onbekend wanneer het interview uitgezonden wordt.

"Als de Verenigde Staten ons land inderdaad binnenvallen dan zal er hier - Fidel Castro zei het en ik ben het met hem eens - een oorlog beginnen die honderd jaar zal duren", zei Chávez naar verluidt. "We maken ons klaar om een invasie af te slaan."

Chávez maakte al eerder opmerkingen in deze richting, maar Amerikaanse functionarissen deden ze altijd af als belachelijk. Venezuela is de op vier na grootste olie-exporteur ter wereld en een belangrijke brandstofleverancier voor de VS.

"Onze inlichtingendiensten hebben ontdekt dat de NAVO een militaire oefening organiseert ter voorbereiding van een inval in Venezuela, en we bereiden ons hierop voor", liet Chávez weten.

Hij zei dat de militaire oefening 'Plan Balboa' heet en dat troepen van de VS en andere NAVO-landen op een legerbasis in Spanje trainen op gelijktijdige aanvallen door de lucht, vanuit zee en over land. In het verleden hebben Amerikaanse functionarissen verklaard dat dergelijke oefeningen bedoeld zijn om de troepen voor te bereiden op algemene scenario's en niet op een specifieke militaire actie.

Bron: Sydney Morning Herald, Sydney, 4 september 2005, vertaling Frans Willems.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019