Filippijnen actueel


Ex-president Corazon C. Aquino (tweede van links) en Susan Roces (in het midden met zwarte kleding) leiden mars op 6 september.  


Een groep 'pro-impeachment' politici heft hun vuisten later op de middag tijdens een manifestatie. Foto Arkibong Bayan and Alexander Martin Remollino. Demonstraties vonden plaats op 6 september (20.000) en 7 september jl. (5.000)  


 


 

Oppositie zoekt andere wegen na verwerping van aanklacht tegen Arroyo

Op 6 september jl. heeft het Filippijnse Huis van Afgevaardigden (parlement) de aanklacht van corruptie, manipuleren van de verkiezingen en schendingen van mensenrechten tegen president Gloria Arroyo wegens gebrek aan bewijs verworpen. Volgens ingewijden hebben vele afgevaardigden zich laten verleiden door o.a. grote sommen geld en belangrijke posities voor familieleden, en heeft gerechtigheid een lagere prioriteit gekregen. De oppositie zoekt nu naarstig naar andere wegen om gerechtigheid te verkrijgen. Volgens een recente opiniepeiling ondersteunt 79 procent van de bevolking de aanklacht en de meerderheid ziet een volksrevolutie als enige oplossing.

Olieprijsverhogingen en nieuwe BTW verslechteren situatie van armen

De voortdurend stijgende olieprijs vormt een toenemende druk op het al heel krappe budget van de armen. De ophanden zijnde invoering van de uitgebreide BTW, die dan voor het eerst ook op benzine en elektriciteit toegepast gaat worden, zullen velen dieper de armoede indrijven. Volgens een VN-studie is de levensstandaard op de Filippijnen verslechterd in vergelijking met andere landen.

Zes maanden Palparan militair regime op Samar

Tijdens de Internationale Solidariteit Missie van 14 tot 18 augustus jl. op Samar heeft president Gloria Arroyo besloten om de bloeddorstige generaal Palparan uit Samar terug te trekken en over te plaatsen naar Nueva Ecija. De laatste woorden over Palparan's misdaden in Samar zijn echter nog niet gesproken. Met de moord op de advocaat Norman Bocar, voorzitter van een provinciale Bayan-afdeling en voorzitter van het bestuur van Bevrijde Wereld Samar Rural Assistance Programs (SRAP), lijkt Palparan's infrastructuur nog in tact.

Eerste mijn die 100% in buitenlandse handen is opent binnenkort de poorten Vanaf het moment dat het Hooggerechtshof de Mijnbouwwet van 1995 als grondwettelijk heeft verklaard doet de regering alles om buitenlandse mijnbouwbedrijven het land binnen te loodsen. Van de 9 miljoen hectares voor potentiƫle mijnbouw zijn er nog maar voor 1.4 miljoen hectares vergunningen verstrekt. De nieuwe wet biedt zoveel voordelen aan de bedrijven dat de mijnbouw buiten de directe investeringen het land weinig oplevert. Sociale en economische schade voor de lokale bevolking en schade aan de natuur zullen waarschijnlijk veel hoger zijn dan de baten. Een mijnbouwbedrijf, dat 100 procent buitenlands bezit (Australisch) is, zal binnenkort de poorten openen.

Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ-Filippijnen actueel 13-09-05.