Ingezonden: Demonstratie tegen de wet op de uitgebreide identificatieplicht

Op woensdag 28 september 2005 organiseert het Meldpunt Misbruik Identificatieplicht gedurende de hele dag een demonstratie tegen de wet op de uitgebreide identificatieplicht. Op die dag worden bij de kantonrechter de eerste 250 rechtszaken wegens het niet tonen van een geldig ID-bewijs gevoerd. Locatie: Voor het gerechtsgebouw, Vrouwe Justitiaplein 1, Utrecht

De wet op de uitgebreide ID-plicht die 1 januari 2005 van kracht is geworden, levert maandelijks meer dan 6000 bekeuringen op. Dat zijn er inmiddels dus al meer dan 50.000. De teller stond eind augustus op 46.487, waarvan 3.898 aan kinderen van 14 en 15 jaar werden uitgedeeld. De uitgebreide ID-plichtwet maakt onnodig inbreuk op de rechtspositie en vrijheid van alle burgers. Wij willen niet dat iedereen vanaf 14 jaar strafbaar is als hij of zij zonder geldig legitimatiebewijs de deur uit gaat. We gruwen van een land waar iedereen als potentieel verdachte beschouwd wordt. We zijn van mening dat de nieuwe wet, die bedoeld was om de veiligheid te verhogen, onveiligheid en criminaliteit bevordert. We constateren dat de wet gebruikt wordt om burgers te intimideren en vooral het plegen van lichte overtredingen, zoals lopen door rood licht en fietsen zonder achterlicht, dubbel te beboeten.

Op 28 september worden in Utrecht de eerste 250 rechtszaken wegens het niet tonen van een geldig ID-bewijs gevoerd. Bij die gelegenheid zal op het plein voor de rechtbank, onder het motto 'Afschaffen die wet!' worden gedemonstreerd om te tonen dat de onvrede mensen uit alle geledingen van de bevolking betreft.

De demonstratie duurt de hele dag, van 09.00-17.00 uur.
Locatie: voor het gerechtsgebouw, Vrouwe Justitiaplein 1, Utrecht (2 min. Lopen vanaf station)
Contactpersoon: Miek Wijnberg tel 030-2328788
Voor meer informatie zie: http://www.ID-nee.nl
Utrecht, 16 september 2005

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019